Vágólapra másolva!
Tartalékpártba menekülhet a Jobbik egy újabb sikertelen választást követően, miután a párt legutóbbi rendkívüli kongresszusán a kettős tagság bevezetéséről döntöttek a küldöttek, amivel párhuzamosan felmerült egy, a párttal párhuzamos szervezet létrehozása is. Az új politikai formációba menekülés akár Vona Gábor visszatérésének is megágyazhat.
Vágólapra másolva!

Minden jel arra mutat, hogy már hónapokkal ezelőtt, a legnagyobb titokban készült a Jobbik saját gazdasági és politikai átmentésére egy tartalékpárt létrehozásával. Mindezt már azelőtt tették, hogy az EP-választáson szembesülniük kellett azzal, hogy szavazótáboruk egy év alatt húszról hat százalékra zsugorodott. Az új váltópárt alapítását nagy csend övezi, és csupán egy szűk, bizalmi kör tud a részletekről, de a Jobbik Bács-Kiskun megyei elnöke idén tavasszal közölt egy erre utaló bejegyzést a közösségi oldalán.

Alapszabályba foglalták a menekülőutat

Szűcs Imre szavai, illetve az új párt létrehozásának dátuma egybevág a Jobbik rendkívüli kongresszusának idejével, amikor is

saját alapszabályába bekerült a kettős tagság lehetősége, és felmerült egy, a párttal párhuzamos szervezet létrehozása is.

A Facebook-bejegyzése elsősorban arra utal, hogy a menekülőút keresésének oka a pénzügyi háttér megrendülése volt. Mint ismert, a párt nem tudott elszámolni a tavalyi országgyűlési választásra elköltött kampánykiadásaival, ezért az Állami Számvevőszék 136 millió forintos tiltott támogatást állapított meg vizsgálata során. Tekintettel arra, hogy március közepén a Jobbik végül megkapta a részletfizetési lehetőséget a Magyar Államkincstártól, a megszűnés közvetlen veszélye elkerülte a Jobbikot.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint idén február 23-a óta öt pártot jegyeztek be jogerősen, amelyek közül az egyik - az Alternatíva Párt - létesítő okirata február 22., vagyis a Jobbik rendkívüli kongresszusa előtti napon készült. A további szervezetek, az Új Alternatíva Párt, a 3-Együtt az Egységért Párt, a Vesszen Trianon! Párt, valamint az Állatvédő Párt később, a tavasz folyamán alakult. Az OBH által megnevezett egyesületek alapítói között egyelőre nincs egyértelműen a Jobbikhoz köthető személy, ugyanakkor a Demokratikus Koalíció megalapítása óta tudvalevő, hogy van példa arra, hogy egy pártot egy megbízott strómannal jegyeztetnek be.
Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke Forrás: Facebook

A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy korábban Gyurcsány Ferenc eredetileg Demokrata Párt néven hozott létre pártot, amelynek elnöke egy bizonyos Takács István volt. Gyurcsány egy évvel később változtatta meg a már bejegyzett párt nevét Demokratikus Koalícióra, és lett a szervezet elnöke.

Visszatérhet Vona Gábor?

A Jobbik esetében is elképzelhető hasonló forgatókönyv, akár Vona Gábor visszatérésének is megteremthetik a fórumot, egy új politikai arculattal induló pártban. Korábban az Origo írt róla elsőként, hogy a bukott pártelnök már a tavalyi évben mozgolódni kezdett a hátországban. 2018 októberében elkészítette a Második Reformkor Alapítvány létesítő okiratát, a szervezetet pedig idén májusban be is jegyezték. Hogy

Vonának továbbra sem semleges a Jobbik,

azt jól mutatja, hogy új alapítványát a pártból szintén kilépett Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédi irodájába jegyeztette be, a szervezet vezetőségébe pedig kizárólag, újhullámos jobbikosokat rakott. Utóbbiak közül mindenki vagy a párt frakciójának alkalmazottja, vagy szerződtetettje, ami arra utal, hogy a bukott pártelnök még mindig erősen be van kötve a Jobbikba, és annak vezetésébe.