Hivatalosan már 8 halálos áldozata van a dunai hajóbalesetnek

hajó baleset, hableány, 2019.06.03. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Hétfő délután erősítette meg a rendőrség a hírt, hogy a Hartánál talált holttest valóban a dunai hajóbaleset nyolcadik áldozatáé, egy 64 éves, dél-koreai férfié. Nem sokkal a bejelentés előtt pedig egy újabb áldozatot emeltek ki a Dunából, annál a résznél, ahol a Hableány összeütközött a Viking Sigynnel szerdán este. A Budapesten talált holttestet még azonosítani kell. Hivatalosan nyolcra emelkedett a baleset halálos áldozatainak a száma, ami valószínűleg holnapra 9 lesz. 
Vágólapra másolva!

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Margit-szigetnél egy dél-koreai turista földi maradványait hozták-e a felszínre, vagy a két magyar közül az egyikét.

Az viszont biztos, hogy több embert még eltűntként tartanak nyilván.

Őket folyamatosan keresik, és nemcsak Budapesten, hanem a Duna délebbi szakaszán is.

Hét ember túlélte

A Hableány egy nagy luxushajóval, a Viking cég hotelhajójával ütközött össze a Margit hídnál május 29-én 21 óra 05 perckor.

Az elsüllyedt turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. A dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

– mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő korábban.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A bejelentéstől kezdve sokan próbáltak életet menteni a múlt héten. Nemcsak a rendőrök és a helyszínre riasztott mentősök, de az átlagemberek is, akik éppen a tragédia közelében tartózkodtak a parton vagy a vízen. Egész éjjel, sőt, még másnap is túlélők után kutattak.

Felszínre hozzák a roncsot

Eközben a TEK szakemberei csütörtökön megkezdték a roncs a mentési munkálatait. Csatlakoztak hozzájuk a dél-koreai szakemberek is. Az időjárási körülmények, valamint a folyó magas vízállása és erős sodrása miatt viszont érdemben csak hétfőn sikerült lemerülniük a roncshoz. Ehhez tudniuk kellett, pontosan hol érdemes keresniük. A hétfőn bemutatott szonárképek mellett a próbamerülésekről készített videót is közzétették a TEK oldalán.

A szakemberek folytatják a munkát, egészen addig, amíg nem hozzák fel a roncsot a felszínre, amelyben

meg nem erősített információink szerint vannak még halálos áldozatok.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arról, hogy pontosan, mi történhet a következő napokban, milyen stratégiát alkalmaznak majd, a TEK főigazgatója beszélt hétfőn délelőtt.