Ma eldől, ki tudják-e zárni Mesterházy Attilát az MSZP-ből

mesterházy attila MSZP
mesterházy attila MSZP
Vágólapra másolva!
Ma hallgatja meg Mesterházy Attilát, az MSZP képviselőjét (kétszeres miniszterelnök-jelöltjét és egykori elnökét) a párt fegyelmi bizottsága, miután egy Tolna megyei párttag a kizárását kezdeményezte. Az etikai eljárás csak a csúcsok csúcsa a pártháborúban, aminek elindítása mögött információink szerint Tóth Bertalan pártelnök és köre áll, akik vissza akarják szorítani a megerősödött exelnököt.  
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken érkezett a hír, miszerint belső fegyelmi eljárás indult a szocialista párt egyik vezető politikusa, Mesterházy Attila ellen. Bár az MSZP-s képviselő 2010 óta kétszer is miniszterelnök-jelöltje volt a baloldalnak, továbbá négy évig elnök is volt, könnyen lehet, hogy politikai karrierjét máshol lesz kénytelen folytatni. Ugyanis az MSZP-ben lassan másfél évtizede meglévő érdektöredezettségek ezúttal is megmutatkoztak.

Tóth Bertalanék leszámolnának a pártbeli ellenzékkel

A konfliktus azzal robbant, hogy a párt egyik Tolna megyei alelnöke, országos választmányi tagja bejelentéssel élt a szervezet fegyelmi bizottságánál azzal a céllal, hogy Mesterházyt kizárják az MSZP-ből. Indítványát elsősorban azzal indokolta, hogy felvételt készített a legutóbbi választmányi ülésről, és ezt kivitte a sajtónak. Ismert, ezen a pártértekezleten került Tóth Bertalan pártelnök neve váratlanul az EP-lista első helyére. Mindez azért volt kacifántos, mert korábban a helyi alapszervezetek nem ezt a verziót fogadták el, szó sem volt arról, hogy a pártelnök vezeti a listát. További vádpont Mesterházy ellen, hogy sokat járja az országot, kampányol, és ezzel Tóth Bertalan, pártelnök ellenében építi magát. Nincs vége a sornak: a Tolna megyei szocialista úgy látja, Mesterházy sokat utazik külföldre a párt pénzén, főleg Amerikába. Az kétségtelen tény, hogy a szocialistáknál ismét divatba jött a belső ügyek kiteregetése, több fontos információ is a sajtóban landolt, azonban közel sem egyértelmű, hogy ez valójában kinek állt érdekében, elég zavaros a helyzet. Egy biztos: ismét komoly hatalmi harc bontakozott ki az MSZP-n belül, amelynek során két, jól körülhatárolható csoport feszül egymásnak. Az egyik Tóth Bertalan elnök, egyes feltételezések szerint rajta kívül Ujhelyi István EP-képviselő körül, a másik pedig Mesterházy Attila köré csoportosul. Az etikai eljárás csak a csúcsok csúcsa a pártháborúban, aminek

elindítása mögött Tóth Bertalan és köre áll, akik vissza akarják szorítani a megerősödött Mesterházyt.

Akár Mesterházy Attila távozásához is vezethet a legújabb MSZP-s belháború Forrás: MTI/Kovács Attila

A Pesti Srácok információi szerint ez nem lesz olyan egyszerű, ugyanis már 14 megyei elnök aláírta azt a levelet, amelyben kiálltak az eljárás alá vont politikus mellett, másrészről egyre többen beszélnek a párt berkein belül egy előrehozott kongresszusról. Bár közel sem képezi le tökéletesen a párton belüli erőviszonyokat, illetve az érintett politikusok népszerűségét, mindenesetre a virtuális térben összehasonlíthatatlanul jobban áll az egykori MSZP-elnök.

Hiszen míg Mesterházy Facebook-oldalát közel 250 ezren, addig Tóth Bertalanét hozzá képest nagyon kevesen, mindössze 15 ezren kedvelik.

Sajtóértesülések szerint holnap kerül sor Mesterházy meghallgatására, amivel a nyilvánosságra is kiterjeszkedik a szocialisták belső konfliktusa. Jelenleg Tóthék állnak nyerésre, azonban nem könnyű a helyzetük: a szocialista pártelnök kizárásával nyílt szakításra kerülne sor a pártbeli érdekcsoportok között még a májusi EP-szavazás előtt, ami végső soron akár oda is vezethetne, hogy Tóthék nem érnék el az ötszázalékos küszöböt. Így az etikai eljárás meglehetősen kétélű fegyver.

Nem mai a konfliktus

Nem a napokban alakult ki a két politikus közötti feszültég, ennek első nyilvánvaló jele már a szocialisták tavaly júniusi tisztújításán megmutatkozott. Miután a vesztes parlamenti választás után Molnár Gyula lemondott a pártelnökségről, ketten aspiráltak a megüresedett pártelnöki székre. A kongresszuson végül paraszthajszálnyival Tóth győzött Mesterházy felett, amit utóbbi úgy vett tudomásul, hogy egy meglehetősen előnytelen képet posztolt az újdonsült elnökről közösségi oldalára. "Láttam a fotót, és nagyon bízom benne, hogy félrenyomta a telefonját" - így reagált Tóth a történtekre. Ugyan Mesterházy később levette a képet Facebookjáról, azonban mindezt későn tette:

a mozzanat tökéletesen megmutatta, hogy továbbra is rendkívül mély törésvonalak húzódnak meg a pártban.

A következő konfrontációra tavaly novemberben került sor, amikor Mesterházy némileg váratlanul - áttételesen - tehetetlenséggel vádolta meg a pártvezetést azért, mert álláspontja szerint hagyják, hogy Karácsony Gergely és a Párbeszéd diktáljon nekik. Innentől egyenes út vezetett a februári EP-listaállító kongresszushoz, ahol a küldötteknek csupán a 72 százaléka támogatta a sajátosan összeállított listát. A szavazás ismét rámutatott a párt elhúzódó válságára, hiszen szokatlanul sokan, a résztvevők több mint negyede nem szavazta meg a pártvezetés előterjesztését. Ismert, itt végül azt fogadták el az egybegyűltek, hogy Tóth Bertalant Ujhelyi István és Szanyi Tibor követi az MSZP európai listáján.

Frissítés:

Az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa bizonyítottság hiányában megszüntette a Mesterházy Attila volt pártelnökkel szemben folytatott eljárást - közölte a párt sajtóosztálya kedden. A közlemény szerint a testület a döntést egyhangúlag hozta meg, az ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.