Magyar ifjúságpolitikai intézkedéseket mutattak be az ENSZ-ben

2019.04.15. 09:46

Nagy érdeklődés övezte a magyar ifjúságpolitika gyakorlati intézkedéseit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának múlt szerdai, New York-i ülésén - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára az M1-nek.

Illés Boglárka hangsúlyozta: számtalan bevált magyar gyakorlatot osztottak meg, nemcsak  a munkanélküliség csökkentésével, hanem az oktatással és a tehetséggondozással kapcsolatban is. 

Elmondta, az ifjúsági munkanélküliség Magyarországon 11 százalék, ez jóval a 15 százalék feletti európai uniós átlag alatt van.  A csökkenés többek között az ifjúsági garanciaprogrammal és a munkahelyvédelmi akcióval magyarázható, az intézkedések több mint százezer fiatalnak segítettek abban, hogy munkát találjanak Magyarországon.

Illés Boglárka hozzátette: a résztvevők érdeklődését felkeltette a nemzeti tehetségprogram is, amely közvetlenül a fiatalokat, közvetetten pedig az iskolákat, intézményeket és a civil szervezeteket segíti annak érdekében, hogy a kormány megtalálja és támogassa a tehetségeket.

Illés Boglárka a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a nyolcadik alkalommal megrendezett gyűlés különlegessége, hogy nemcsak döntéshozók és döntés-előkészítők, hanem fiatalok is nagy számban részt vettek rajta. A kétnapos fórumnak több mint 800 résztvevője volt, és harminc ország miniszteri szinten is képviseltette magát, így lehetőség nyílt a világ országai ifjúságpolitikájának megismerésére. 

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa a világszervezet hat fő tanácsának egyike. A tanács fő funkciója, hogy azonosítsa az aktuális globális kihívásokat, erősítse az innovációt és elősegítse a fenntartható fejlődés elérését gazdasági, szociális és környezeti pillérek mentén.