Századvég: Erős kormánypárti győzelem várható az EP-választáson

Horizontal panoramic
Party members and sympathizers of the Hungarian government and governor party FIDESZ, take part in the 'Peace March' at the Heros square of Budapest on March 29, 2014. The general election will be held on April 6, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A Századvég friss pártpreferencia-vizsgálata szerint az európai parlamenti választásokhoz közeledve tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, míg az ellenzék nem tudott számottevően javítani helyzetén.
Vágólapra másolva!

A kutatási eredmények szerint a baloldal és a Jobbik közeledése nem hozott áttörést, míg a Fidesz-KDNP még növelni is tudta támogatói bázisát.

Ha most vasárnap lennének a választások, a teljes népesség 36 százaléka adná a voksát a kormánypártokra.

Az ellenzéki erők marginalizálódását mutatja, hogy a Jobbik támogatottsága mindössze 9 százalék, míg az MSZP-Párbeszéd bázisa 7 százalék.

Forrás: Századvég Alapítvány

Az LMP és a Momentum Mozgalom tábora sem tudott kimozdulni a holtpontról, jelenleg 3 százalékon állnak. Ebben a közegben a DK-ra 5 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra 1 százalék, egyéb politikai pártokra pedig 2 százalék szavazna, míg a bizonytalanok aránya 34 százalékra csökkent.

A Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is kiemelkedő, 54 százalékon áll a pártszövetség.

Forrás: Századvég Alapítvány

A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 10 százalék. A Demokratikus Koalíciót a biztos szavazó pártválasztók 9 százaléka, az LMP-t és a Momentum Mozgalmat 4 százaléka támogatja. A Mi Hazánk Mozgalom ebben a közegben 2 százalékon, míg egyéb pártok 3 százalékon állnak.