Az Európai Unió tagállamainak állam-, illetve kormányfőiből álló testület azért ül össze kedden, hogy javaslatot tegyen az Európai Bizottság új elnökének személyére.

Brüsszeli munkavacsorájukon az uniós állam- és kormányfők a tervek szerint megkezdik az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást, noha döntések egyelőre nem várhatók, csak a soron következő, június 20-21-i csúcsértekezleten.

Egyelőre nem dőlt el semmi

Az EP-választáson legtöbb szavazatot szerző Európai Néppárt listavezetője a német Manfred Weber. Az először a legutóbbi EP-választás után alkalmazott csúcsjelölti rendszer azonban akkor és most is komoly vitákat váltott ki, mivel az EU alapszerződése alapján az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament szavaz.

A csúcsjelöltekkel viszont a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállami vezetőket, akik közül többen is elutasítják a hivatalos joganyagban sehol nem szereplő rendszer alkalmazását. A szakemberek szerint így közel sem vehető biztosra, hogy végül valóban az EP-frakciók listavezetőinek egyike töltheti majd be az egyik legfontosabb uniós tisztséget, az Európai Bizottság elnöki posztját, amely ráadásul további bonyolításként egyfajta „csomag” része lehet, minthogy idén új vezetőről kell megállapodni az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank élére is, illetve dönteni kell az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyéről.

Az Európai Bizottság új vezetőjéről tárgyalnak BrüsszelbenForrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A tisztújítási folyamat szerint a jelöltnek meg kell szereznie az európai parlamenti képviselők abszolút többségét, vagyis 376 képviselőnek a támogatását. Ha a jelölt nem kapja meg a szükséges többséget, az Európai Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy szintén minősített többséggel javaslatot tegyen új jelöltre.

Orbán Viktor a tanácsra is figyelt

A vasárnapi európai parlamenti választás előtt a Hír TV-nek adott interjúban arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy ő maga nem elsősorban az Európai Parlamentre figyel, hanem a miniszterelnökök tanácsában történő események befolyásolására, mert az uniós választás nemcsak arról dönt, hogy hány képviselő és milyen frakcióban ül majd az Európai Parlamentben, hanem megerősíti vagy meggyengíti a hatalmon lévő kormányokat.

Orbán Viktor hatalmi szempontból az Európai Unió legfontosabb szervének nevezte a miniszterelnökök tanácsát, amely dönt az EU leendő vezetőinek személyéről. Mint mondta, a keddi ülésen látni lehet majd, kinek milyen súlya van, a jelöltekről elmondott véleménye mit nyom a latba, ez azon múlik majd, hogy az emberek miként szavaznak az egyes tagállamokban.