Lassú apadás várható a Dunán

2019.06.07. 11:24

A Duna magasabb vízgyűjtőin szinte már teljesen elolvadt a hó, ezért a magyarországi szakaszra először néhány centiméteres vízszintemelkedés, majd lassú apadás várható. Az országban jelenleg 350 kilométeren van árvízvédelmi készültség: a Tisza Szolnoknál tetőzik.

Duna

A Duna országhatár feletti szakaszán és mellékfolyóin emelkedett a vízszint a jelentős mennyiségű olvadt hó miatt, amely a következő napokban a folyó magyarországi szakaszára is kihat – írja szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Mint írták, ezért itthon néhány centiméteres vízemelkedés várható, majd lassú apadás kezdődik.

Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében – az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére – a szlovák vízügyi szervek egy, az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 m3 vízhozamot tartanak majd vissza. 

Péntek délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, és várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad.

Tisza

A Tisza nagyon lassan apad, mivel a Krasznán és a Körösök vízrendszerén az I. fokú szintet meghaladó vízállások vannak. A folyó vízállása még mindig Szolnoknál a legmagasabb.