Folytatódhat az adócsökkentés, bővülnek az adókedvezmények

VARGA Mihály
Budapest, 2019. június 4. Varga Mihály pénzügyminiszter a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az adók mérséklése mellett az adókedvezmények bővítése által csökkennek a közterhek. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, hogy

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy elsősorban a gazdasági növekedést elősegítő szolgáltatások adója csökkenhet.

– tette hozzá.

Hozzátette, hogy

Magyarországon a társasági adó már jelenleg is a legalacsonyabb, a személyi jövedelemadó harmadik legalacsonyabb az EU-n belül.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter az új állampapír sikerét a lakosság egyre növekvő bizalmának tekintette. Becslése szerint körülbelül

több százmilliárd forint lehetett a forgalom az értékesítés második hetében.

Hozzátette, hogy a lakosság igénye az állampapírokra a beléjük fektetett megtakarítással magyarázható, mely része az ország pénzügyi kultúrájának.

Elmondta, hogy

a kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy az állam adósságait csökkentse, épp ezért átalakította a gazdaságpolitika kereteit, de fontosnak tartja az államadósságon belüli devizaarány további csökkentését is.

Ahogy az sem mindegy, hogy az ország külföldi hitelezőnek vagy a saját lakosainak az adósa. Becslései szerint az államadósság mértéke 2020 végére a GDP 67 százalékára eshet, és ez a jövőben már csak csökkenni fog.

Varga Mihály szerint a gazdaság növekedése fellendült, és hozzátette, hogy

Magyarország az általános európai lassulás ellenére bővülést ért el.

A lakosságot azzal biztatta, hogy egyre több pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, a közbiztonságra és a környezetvédelemre.