Orbán Viktor: Erősíteni kell a kapcsolatot a boszniai Szerb Köztársasággal - videó

2019.06.18. 15:55

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon. A miniszterelnök a tárgyalásról videót tett fel a közösségi oldalára.

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság korábbi elnökét, aki a találkozó előtt meglátogatta a magyarországi szerbeket, Szentendrén tárgyalt a képviselőikkel. 

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz találkozójuk után Budapesten, a Karmelita kolostorbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában közölte:  megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni,  egyúttal rögzítették, hogy Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati székhelyével - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.