Teljes abszurditás lenne Weber bizottsági elnöksége

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió reformjainak abba az irányba kellene menniük, hogy az uniós tisztségviselők kiválasztása minél transzparensebb legyen – hangzott el az Alapjogokért Központ, Az Európai Unió jövője: EP-választás után – szerződésmódosítás előtt? – című konferenciáján. A szakemberek szerint a globalista erőkkel szemben a szuverenista erőknek meg kell fogalmazniuk a saját narratívájukat.
Vágólapra másolva!

Már május 26-án eldőlt, hogy Manfred Webernek nincsen esélye a bizottsági elnöki posztra, korábban is csak egy kártyalap volt Merkel kezében a politikus, hogy német szempontból megfelelő kompromisszum legyen – mondta Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint abszurd lenne, ha Weberből bizottsági elnök lenne, mivel nincsen semmilyen legitimitása, a vezetésével az EPP soha nem látott rossz eredményt ért el.

Nagyon feltűnő, hogy teljesen a színfalak mögött mennek az alkudozások az uniós posztokról, és ez a transzparencia olyan hiányát mutatja, ami teljesen káros –

minderről már Fricz Tamás beszélt. Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója szerint az uniós reformoknak pontosan abba az irányba kellene haladnia, hogy az uniós tisztségek kiválasztása sokkal átláthatóbb és egyértelműbb legyen.

Manfred Weber bizottsági elnöksége egyre távolabb van Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

El kell ismerni a V4-ek létjogosultságát

Fricz Tamás leszögezte, hogy már az unió alapító atyái is olyan unióban gondolkoztak, ami egy szuperállam lett volna. Ennek a nézetnek a központi figurája Jean Monet volt – tette hozzá. Innen származik az ötlet, hogy a mostani Európai Bizottságnak egy kormánnyá kell válnia. Természetesen a szuverenista irányzat már a kezdeti időkben megjelent, és a viták azóta jellemzik a szervezetet – mondta a szakember. Mindezek mellett az unió az elmúlt évtizedekben elműködött így is.

Akkor lesz működőképes az EU, ha elismerik a visegrádi négyek létjogosultságát – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Ha Németország és Franciaország elismeri a V4-ek jogosultságát, akkor sok probléma megoldódik – tette hozzá.

Korábban egyszer sem volt olyan, hogy a keresztény Európát megkérdőjelezzék a kontinensen, de mára egyértelműen felépült egy ezzel szembeni világ – minderről már Szalai Zoltán beszélt. A Mathias Corvinus Collegium igazgatója szerint

tette hozzá.

Szuverén módon legyünk tagok

Mindezzel kapcsolatban Fricz Tamás kijelentette, hogy teljesen dominál a globalista és föderalista beszédmód. Úgy látja, a közép-európai országoknak meg kell fogalmaznia a saját világképüket mindezzel szemben. Kijelentette megpróbálják a globalista erők rákényszeríteni a világképüket a közép-európai országokra. Mi nekünk el kell mondani, hogy fontosnak tartjuk, hogy szuverén módon legyünk az unió tagjai – mondta Fricz Tamás.

Szalai Zoltán szólt arról is, hogy

Nyugat-Európában a nagyvárosok mára egyértelműen multikulturálisak lettek, és ezt nem is lehet visszafordítani már.

Persze az érintett országok megpróbálják kezelni ezt a helyzetet, de a sikeres utat még nem találták meg. A közép-európai társadalmak pedig nem akarnak ebbe az irányba elmenni – tette hozzá a Mathias Corvinus Collegium vezetője. A mi érdekünk, hogy olyan unió jöjjön létre, ami lehetőséget ad a választási lehetőségre.