Többszáz embert kellett az árvíz elől menekíteni a Hargitán

2019.06.24. 22:40

Veszélybe került a hargitaiak élete az áradások miatt. Több, mint száz ember lakását úsztatta el a heves felhőszakadás, a viharos szél pedig döntött ki az utakon. 

Több székelyföldi településen okozott károkat a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, és az emiatt keletkezett áradások. Az elmúlt egy napban már

több, mint 100 embert kellett kimenekíteni elővigyázatosságból a lakásából, további 50 embert pedig menteni kellett a házukat elöntő áradatból.

65 lakóházhoz és 78 melléképülethez riasztották a tűzoltókat kiszivattyúzni a vizet. Több helyen fákat döntött ki a viharos szél, melyek az utakra, autókra, villanyvezetékekre zuhantak. A katasztrófavédelem munkatársai szerint az érintettek figyelmeztetését megkönnyítette a RO-Alert mobiltelefonos riasztórendszer, amelyen keresztül az utóbbi napon 63 narancssárga és 8 vörös riasztást adtak ki a veszélyeztetett településeken - írja a Maszol.ro. 

Hidegségen és Csíkszentdomokoson 104 embert telepítettek ki az áradások miatt, akik rokonaiknál, ismerőseiknél várták, hogy levonuljon az árhullám.

A Hidegség-patak áradása nemcsak házakat öntött el, de a híd egy részét is elsodorta. A Temesvár-Konstanca gyorsvonat pedig több mint 12 órát vesztegelt Krassó-Szörény megyében a sínekre dőlt fák miatt. 

Hétfőtől újabb sárga és narancssárga figyelmeztetéseket adott ki több megyére, különösen a délnyugati részen, ahol felfőszakadás és jégeső továbbra is előfordulhat. A hegyvidéken négyzetméterenként akár 70 liter csapadék is lezúdulhat. 

A bánsági Temes és Béga folyókra vörös árvízvédelmi riasztást adott ki a vízügyi szolgálat.