Rendszeresen adott neki pénzt, mégis megölte a nyugdíjast

2019.06.24. 12:02

A Tatabányai Törvényszék hétfőn 19 év fegyházra ítélt egy hajléktalan férfit, mert sörösüveggel leütött, és halálosan bántalmazott egy őt anyagilag is támogató 87 éves asszonyt. A nem jogerős ítélet szerint az elkövető feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A bűncselekményre a nagybátya vette rá a férfit, amiért a bácsikáját a törvényszék felbujtóként elkövetett rablásért nyolc év fegyházra ítélte. 

Többszörös visszaesőként esetében is kizárták a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét. 

A bíró felidézte, hogy a cselekmény elkövetésekor 19 éves férfi 2017 tavaszán szabadult a börtönből; jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezett, a sértett tatabányai lakásával szemben lévő garázsban húzta meg magát. 

Rendszeresen bejárt az egyedül élő, 87 éves asszonyhoz, tőle cigarettát és kisebb összegeket kapott. 

A tél közeledtével fűthető szállást akart találni, ezért szeretett volna nagybátyja családjánál lakni. Az idősebb férfi pénzt kért tőle, és rávette, hogy a nyugdíjastól szerezze meg. A férfi ezután besurrant az asszony lakásába. A háttal ülő áldozatot sörösüveggel leütötte, majd bántalmazta. 

Pénztárcájából ötezer forintot vett ki, és elment. 

Az asszony még képes volt segítséget hívni, de két nap múlva belehalt a sérüléseibe.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a támadó a gyilkosságot nyereségvágyból követte el. A férfi azt mondta, fel sem merült benne, hogy esetleg pénzt kérjen az áldozattól. 

Ahogy belépett a lakásba, azonnal megtámadta a védekezésre képtelen nőt. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette. A férfi és ügyvédje enyhítésért, a minősítés és a tényállás megváltoztatásáért, nagybátyja felmentésért fellebbezett. A két férfinak az ötmillió forintot meghaladó bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.