Szijjártó Péter: Biztosított Magyarország jövő évi gázellátása

SZIJJÁRTÓ Péter
Tapolca, 2019. augusztus 21. Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tapolcai Pelion szállóban tartott sajtótájékoztatójuk után 2019. augusztus 21-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 85 százalékos, őszre viszont 100 százalékos lesz a magyar gáztározók töltöttsége. Már idén beszállítják Magyarországra a jövőre szükséges gázmennyiség felét, azaz szeptember végéig 2 milliárd köbméter gáz érkezik - mondta a politikus.

Az Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel kötött megállapodás értelmében Szerbia gázellátása is biztosított lesz a következő évben Magyarországon keresztül - mondta.

Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tapolcai Pelion szállóban tartott sajtótájékoztatójuk után 2019. augusztus 21-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Törökországon, Görögországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó déli szállítási útvonal 2021 előtt nem fog teljes kapacitással működni a Bulgáriában zajló jogi eljárás miatt, de azután évi 10 milliárd köbméter gázt is vásárolhat Magyarország onnan - tette hozzá a miniszter.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy

európai érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség és kiemelten Szerbia uniós csatlakozását.

Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszter fontosnak nevezte a jó partneri kapcsolatot Magyarországgal. Mindkét kormány prioritásként kezeli a gázellátást, és Szerbia számára sokat jelent Magyarország támogatása ezen a területen - hangsúlyozta.

Az uniós csatlakozásról közölte:

Hazánk a minél nagyobb energiabiztonságra törekszik

Szijjártó Péter június elején jelentette be, hogy az Oroszországgal csütörtökön megkötött megállapodások nyomán a magyar ipar működtetéséhez és a lakások, házak fűtéséhez szükséges gázmennyiség részben már fizikailag, részben szerződések alapján 2020-ra rendelkezésre áll.

Az Oroszországgal kötött megállapodás értelmében szeptember végére kétmilliárd köbméter gáz érkezik a magyar gáztározókba. Parafálták azt a megállapodást is, amelynek keretében újabb kétmilliárd köbméternyi gáz a jövő évben Ausztrián keresztül érkezik majd Oroszországból.

Tavaly decemberben Szijjártó Péter energetikai megállapodást írt alá alternatív lehetőségként Nicosiában az Afrodité mezőből kitermelendő ciprusi gázra. A Ciprussal kötött megállapodással Magyarország megkezdte a felkészülést arra, hogy a szigetországi gáz középtávon szerepet játsszon Délkelet-Európa és Közép-Európa gázellátásában.

Korábban pedig azt is világossá tette a kormány, hogy az energiabiztonság szempontjából Magyarország három projektben érdekelt: a Török Áramlat második csővezetékének megépítésében, amelyen át 2021-re már gáz érkezhet Magyarországra, továbbá költséghatékonyság esetén a horvátországi cseppfolyós földgáz fogadására képes terminál jövőbeni megépítésében, valamint a romániai fekete-tengeri gáz perspektivikus kitermelésben.

Utóbbival kapcsolatban a legújabb és legfontosabb fejlemény május közepén történt, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt fogadta a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök egy rendkívül pozitív és jó hangulatú találkozón. A tárgyalások után a kormányfő interjút is adott a V4NA nemzetközi hírügynökségnek, amiben többek között kifejtette, hogy arra kérte Donald Trumpot, minél hamarabb induljon meg az amerikai energetikai cég, az Exxon által elnyert fekete-tengeri gázkitermelés, mert ez kulcsfontosságú a magyar gázellátás diverzifikálása szempontjából.