Több mint 2,2 millió forintos útdíjcsalást követett el egy kamionos, mert nem fizetett útdíjat és a rendszámával is trükközött. A sofőrt feljelentették.

A NAV pénzügyőrei egy kamiont ellenőriztek Somogy megyében, és a sofőr gyanús viselkedése miatt alaposan utánanéztek. Az informatikai adatbázisokból feltérképezték a kamion útvonalait és az ekáer-rendszerben regisztrált szállítmányait.

Kiderült, hogy a teherautó nem volt felszerelve az elektronikus nyomonkövetésre és útdíjfizetésre alkalmas OBU fedélzeti egységgel. Ezt kihasználva a vállalkozó az útdíjat csak akkor fizette ki, amikor egy bizonyos címzett tette meg az ekáer-bejelentést, a többi fuvarnál nem, vagy csak részben fizette az útdíjat.

Kiderült az is, hogy a sofőr a hűtőrács 90 fokos elforgatásával eltakarta a rendszámát, amikor nem fizette ki az útdíjat. A rendszer kijátszásához a vállalkozó a pótkocsi rendszámát is megváltoztatta.

A pénzügyőrök kiszámolták, hogy a teherautó sofőrje több mint 2,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek a rendszámos "trükkökkel".

A pénzügyőrök költségvetési csalás és egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt feljelentést tettek a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán és az illetékes Rendőrkapitányságon is.