Varga Judit igazságügyi miniszter interjút adott a Magyar Nemzetnek. Itt feladatai mellett a közelgő önkormányzati választásról és a Fidesz-KDNP jelöltjeiről is beszélt. A miniszter azt mondta, hogy Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben.

Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy fontos számára, hogy igazságügyi miniszterként az uniós ügyekért is felel. A két szerepkör egymást kiegészítve és segítve a munkája ötven-ötven százalékát teszi ki.

Azt mondta, ez azért különösen fontos, mert szó szerint az alaptörvény talaján állva védjük Brüsszelben a hazai érdekeket.

Varga Judit természetesen beszélt arról is, hogy hétfőn Brüsszelben járt a hetes cikkely szerinti eljárás részeként tartott meghallgatáson.

Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy korábban javasolták, hogy nyílt legyen a meghallgatás, de azok, akik máskor a transzparencia nagy hívei szoktak lenni, nem akarták ezt. Azért mentünk, hogy megvédjük Magyarországot, és bemutassuk, jogi szempontból minden megfelelően működik nálunk. Nem leptek meg a kérdések, hiszen a legtöbben a Sargentini-jelentés állításait és a sajtóhírekben olvasható vádakat ismételték. Néhányan – sajtóforrások alapján – olyasmit is felvetettek, ami nincs benne a jelentésben, ezt visszautasítottuk, és kértük, csak arról beszéljünk, ami konkrétan az eljáráshoz tartozik. El lehet játszani a jogállamiságért való aggódást, de a hétfői meghallgatás után is egyértelmű, hogy mindez miről szól: politikai megrendelésre támadják hazánkat, mert elutasítjuk a bevándorlást.

Varga Judit, igazságügyi miniszterForrás: Botár Gergely

Arról, hogy hogyan folytatódik az eljárás, azt mondta Varga Judit, hogy nem egyértelmű, hány körös meghallgatásra van szükség, és hogy kell-e egyáltalán döntés a folyamat végén, amit négyötödös többséggel hoznának meg a tagállamok, és az Európai Parlament jóvá kellene hagyjon.

A meghallgatáson is csak kilencen szóltak hozzá az elhangzottakhoz. Sajnos azonban a politikai lehetőséget a bevándorláspárti többség kihasználhatja, hogy tovább erőltessék és húzzák az eljárást, mert a szerződés elnagyolt megfogalmazása erre lehetőséget ad - mondta.

Orbán Viktor csatárt igazolt

Mint ismert, Varga Judit kinevezésekor a miniszterelnök azt mondta, csatárt igazolt a kormány. Ez azt jelenti, hogy az igazságügyi miniszterség inkább védekező posztból támadóvá alakult.

Erről Varga Judit azt mondta, hogy

Én magam a középpályás szerepkörét szoktam meg, ahol amellett, hogy az ember állja a sarat és védekezik, a támadások szövésébe is bekapcsolódhat, és egyfajta pozitív narratívát is felépíthet.  

A tárgyalásokon én a kettős mércére szoktam felhívni a figyelmet, amit mindenképpen elutasítunk.

Lényegében arról van ugyanis szó, hogy van egy ország Közép-Európában, amelyik másképpen gondolkozik, mint a nyugati többség. Ezt az egyedi szemléletet mi le is képezzük a jogszabályokban, és a kormány politikáját már harmadszorra kétharmados felhatalmazással jutalmazták a választók.

Sok nyugat-európai politikus nehezen emészti meg, hogy sikeres a politikánk. Nemcsak azért támadnak minket, mert nemet mondunk a bevándorlásra, hanem azért is, mert sikerült szövetségeseket gyűjtenünk magunk köré, akikkel közösen egyre nagyobb sikerrel tudunk fellépni. Bizonyítottuk, hogy meg lehet állítani a szárazföldön a bevándorlást, hogy igenis lehet a családokban hinni és lehetséges a saját erőforrásainkra építve gyarapodni. Közép-Európában a szomszédainkkal – közös történelmi hagyományainknak köszönhetően – könnyebben értjük meg egymást - mondta Varga Judit.

Varga Judit igazságügyi miniszter az EU-tagországok általános európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozóján 2019. szeptember 16-ánForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Varga Judit az új uniós költségvetési tervezetről azt mondta, hogy az új EU-s költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul. A sávokat is olyan számítási módszerekkel határozták meg, hogy egyes lehetőségektől pont elessünk. Ez nem véletlen, egyértelmű, hogy dolgoznak ellenünk a bevándorlást támogató erők a háttérben. A jelenlegi formájában Magyarország nem fogadja el és megvétózza az uniós költségvetést.

Trócsányi Lászlóról azt mondta, hogy elismert diplomata és nemzetközi szaktekintély. Szakmailag a legfelkészültebb, ugyanakkor a politikai erőviszonyok és játszmák függvénye, hogy mennyire lesz nehéz számára a meghallgatás. Az viszont önmagában beszédes, hogy az egyik legfontosabb portfóliót kapta Magyarország.

Önkormányzati választások

Arra a kérdésre, hogy részt vesz-e az önkormányzati kampányban, azt mondta, hogy természetesen részt veszek a választási kampányban, szeretném megosztani azokat a tapasztalatokat, amelyeket Brüsszelben szereztem. Szeretném elmondani az embereknek: legyenek büszkék arra, hogy egy olyan közösség tagjai, amelyre ma Európában felnéznek. Minket ma azzal bátorítanak nagyon sokan, hogy fel ne adjuk azt a küzdelmet, amit a keresztény európai kultúra megvédése érdekében folytatunk. Magyarországon egy felívelő korszak elején vagyunk, fontos, hogy alkalmas, rátermett településvezetőket válasszunk. Ahhoz pedig, hogy ne törjön meg az a fejlődés, amely az elmúlt években jellemezte a magyar városokat, falvakat, megerősített együttműködésre van szükség a kormány és a polgármesterek között.