Kikerülhet a kötelező nyelvvizsga követelmény a felvételi elvárások közül

2019.11.05. 16:29

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül. Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára Hajdúszoboszlón, a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián azt mondta, az erről szóló javaslatot szerdán nyújtják be a kormánynak.

A politikus a szakmai rendezvényen azt mondta, a kormány 2014-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy a versenyképességi célok elérése érdekében a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléte.

Akkor minden felelős partnerrel egyeztetve lett erről, és egyet is értettek. Öt éve volt mindenkinek felkészülni az új szabályozás alkalmazására

- mondta.

2014-ben még mindenki egyetértett a javaslattal, hogy a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléteForrás: Thinkstock

„Az elmúlt időszakban azonban különböző szervezetek keresték fel a tárcánkat, hogy a kötelező nyelvvizsga ügyében további tárgyalásokat folytassanak velünk. Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot - jelentette be a rendezvényen részt vevő pedagógusok előtt Schanda Tamás.

Azt mondta, a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.