Kásler Miklós: Újabb pályázatokat várnak családbarát szülészetek kialakításának támogatásaira

2019.11.08. 12:28

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy újabb pályázatokat várnak családbarát szülészetek kialakítására a kórházaktól. A korábban sikeresen pályázó 44 kórház 6,4 milliárd forintot támogatást kapott, a második körben 3,4 milliárd forintot osztanak ki a pályázóknak.

Kásler Miklós a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a kormány 2010 óta kiemelten foglalkozik a családokkal, sokféleképpen támogatja őket. Hozzátette, hogy a szülés élménye mind az anya, mind a gyermek számára meghatározó, ezért indították el a családbarát szülészetek kialakítását célzó pályázatot.

A miniszter emlékeztetett, hogya programot 10 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, ebből tavaly 6,4 milliárdot 44 kórház között már kiosztottak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztereForrás: MTI/Balogh Zoltán

A pályázat második ütemében idén 1,4 milliárdra, míg 2020-ban további 2 milliárd forintra pályázhatnak olyan közfinanszírozott kórházak, amelyek szülészeti, illetve koraszülött intenzív ellátást nyújtanak.

A miniszter tájékoztatása szerint az elnyert forrást infrastruktúrafejlesztésre, eszközbeszerzésre lehet fordítani azzal a megkötéssel, hogy a fejlesztéseken túl olyan szakemberek képzését is vállalják az intézmények, akik a szülést megelőző időszakban, a szülésnél és azt követően is a legkülönbözőbb segítséget tudják nyújtani.

Az infrastrukturális átalakítások irányulhatnak például a szülőszobák és a hozzájuk tartozó vizesblokkok átalakítására, alternatív szüléskísérésre alkalmas helyiségek kialakítására vagy multifunkciós szülőágyak, szülőkádak beszerzésére.