Bajkai István: Nem használunk olyan kifejezést embertársunkra, hogy képződmény!

Vágólapra másolva!
"Nem használunk olyan kifejezést embertársunkra, hogy képződmény! Ez egy tipikusan rasszista, kirekesztő nyilatkozat, és aki ezt ilyen formában kimondta, az nem méltó a polgármesteri tisztségre" - nyilatkozta az Origónak Bajkai István, a csütörtöki tüntetés főszervezője. Szerinte Niedermüller Péter  gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba, és további akciókat helyezett kilátásba kijelentése miatt. Eddig több mint 14 ezren írták alá a lemondását célzó petíciót.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután 5 órakor tart demonstrációt Niedermüller Péter "rémisztő képződményes" megnyilvánulása miatt a helyi Fidesz és Fidelitas. Az erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal elé meghirdetett megmozdulásra egyre többen igazolják vissza Facebookon részvételüket, így minden bizonnyal nagyobb tömeg fog tiltakozni a városrész DK-s vezetőjének kijelentése ellen. Többek között fel fog szólalni Bayer Zsolt publicista, Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, és Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője. A tüntetés - nyugodtan írhatjuk - motorja pedig Bajkai István, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, akivel egy nappal a Niedermüller-ellenes tüntetés előtt beszéltünk.

Bajkai István: Gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba a DK-s polgármester

"Demokráciában, jogállamban, a humánusan gondolkodó emberek körében elfogadhatatlan az, hogy valaki embertársát bőrszíne, vallása, vagy szexuális orientációja miatt megbélyegzi" - így válaszolt a tüntetés főszervezője portálunknak arra a kérdésére, hogy miért hirdették meg a megmozdulást. Szerinte az egész kérdéskört elsősorban ott kell megfogni, hogy Niedermüller a "képződmény" szót használta egy - egyébként jelentős számú - társadalmi csoportra.

Nem használunk olyan kifejezést embertársunkra, hogy képződmény!

- így üzente meg Bajkai a DK-s polgármesternek, hogy egy politikus senkit nem nézhet le, még azokat sem, akikkel nem feltétlenül szimpatizál.

- indokolta meg, miért döntöttek a mozgósítás mellett.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének kijelentése miatt tüntetnek csütörtökön Forrás: Facebook

A fideszes országgyűlési képviselő egyúttal kiemelte, nem ez az első, hogy Niedermüller a kereszténységet támadta. "Korábban azt írta ki Facebookra, hogy "vigyázat, katolikus iskola", tehát a katolikusokat is támadta általánosító jelleggel" - elelevenített fel egy régebbi esetet. Véleménye szerint azért is megbotránkoztató a kijelentés, mert az egy olyan kerület polgármesterétől származik, ahol korábban származásuk miatt megbélyegezték, gettóba zárták, majd meggyilkolták zsidó honfitársainkat. "Ötezer zsidó honfitársunk halt meg a gettókban" - emlékeztetett Bajkai a nemzeti tragédiára.

Meglátása szerint politikai vetülete is van Niedermüller szavainak: korábban mindig béke volt a kerületben, kiegyensúlyozott volt a kapcsolat az emberek és az egyházak között.

Niedermüller Péter azonban gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba és az országba

- szögezte le, hogy pártját, a Demokratikus Koalíciót is gyűlöletkeltőnek tartja.

Kérdésünkre, miszerint hogyan kommentálják Gyurcsányék magyarázkodását, azt mondta, "ezt nem lehet megmagyarázni". Szerinte feleslegesen próbálkoznak, hiszen ebben a helyzetben egy jogállamban csak egy dolgot lehet tenni: azonnal lemondani a hivatalról. "Egy ilyen nyilatkozat bármely demokráciában a világon azonnal a politikus hivatalvesztését eredményezné. Mivel Magyarország jogállam, így itt is ennek kell következnie" - magyarázta.

Bajkai István, fideszes országgyűlési képviselő a főszervezője a csütörtöki, Niedermüller-ellenes tüntetésnek Forrás: Facebook

A holnapi tüntetés főszervezője végül leszögezte, hogy csak remélni tudja, hogy a társadalmi nyomás elsöpri a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket "rémisztő képződménynek" nevező Niedermüllert. "Amennyiben nem mond le a polgármesteri tisztségéről, akkor folytatódni fognak azok az akciók, amelyek a lemondását fogják célozni" - mondta Bajkai István.

Niedermüller Péter botrányos megnyilvánulása

"Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek."

Aláírásgyűjtés indult ellene

A felháborodás mértékét jól mutatja, hogy a botrány szombaton robbant ki, és már hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek a civilek Niedermüller Péter ellen. Petíciójukban azt kérik az ellenzéki pártok vezetőitől,

  1. szólítsák fel lemondásra a DK-s politikust, "ezzel kiállva a nyilvánosan megbélyegzett és megsértett keresztények mellett". Amennyiben ezt nem teszi meg,
  2. határolódjanak el "a keresztényeket megbélyegző politikustól" és pártjától, a DK-tól.

Valósággal özönlenek az aláírások,

két nap alatt közel 14 ezren támogatták a civilek felhívását.

A Citizen Go honlapjára kattintva tudja elolvasni a petíciót.

Nem kér bocsánatot

Niedermüller Péter ennek ellenére továbbra sem kért bocsánatot kijelentéséért. Mint ismert, a botrány kirobbanása után a DK sajtóosztálya közleményben reagált az ügyben, azonban a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat rémisztő képződmények nevező párttársuk felelősségének firtatása helyett inkább a kormánypártokat támadták.

A DK-s politikus ennek szellemében adott interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Többek között azzal védekezett, hogy

  • nem félreértették, hanem félremagyarázták a szavait, ugyanis azokon nincs mit félreérteni;
  • szövegértési problémákkal küszködnek azok, akik nem úgy értették, ahogy ő gondolta;
  • nem emberekről, nem választói csoportokról, hanem egy ideológiai termékről beszélt;
  • bármit félre lehet magyarázni ebben az országban.

Érvelésének némileg ellentmond, hogy korábban többször is negatív kontextusban nyilvánult meg például a kereszténységgel kapcsolatban is.

Tüntetés lesz