Farkas Örs: Azért kérdezzük meg az embereket, hogy közösen döntsünk

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás a Magyar Helsinki Bizottsággal kapcsolatban

A „Farkas Örs: Azért kérdezzük meg az embereket, hogy közösen döntsünk" címmel a www.origo.hu portálon 2020. február 26. napján megjelent cikkben valótlanul híreszteltük, hogy a bíróság által két bangladesi férfinak megítélt kártérítési összegekhez a Magyar Helsinki Bizottság jutott hozzá.

Kilencedik alkalommal indít nemzeti konzultációt a kormány. Erről és a koronavírusról is kérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét, Farkas Örsöt.

A koronavírus kérdését komolyan kell venni, de fontos megjegyezni, mindent érdemes a helyén kezelni. Felháborító, hogy az ellenzék még ebből is politikai tőkét próbál kovácsolni, és ezért még álhírgyártásra is képes - nyilatkozta Farkas Örs az Origónak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője kijelentette,

Farkas Örs: Nemcsak az ország határain belül, hanem azon kívül is figyelemmel kíséri a kormány a történéseket Forrás: Origo

Folyamatosan figyeli a helyzetet a kormány

Farkas Örs elmondta, a magyar hatóságok még a megelőzési szakaszban járnak, ezért is jött létre a már említett Operatív Törzs a belügyminiszter vezetésével, és dolgozta ki azt a 28 pontos cselekvési tervet, aminek alapján, ha szükséges, további intézkedéseket tesznek. Nemcsak az ország határain belül, hanem azon kívül is figyelemmel kíséri a kormány a történéseket, így többek között az olasz nagykövet is tájékoztatást adott azokról az intézkedésekről, amit Olaszországban bevezettek.

A Külügyminisztérium több alkalommal is felhívta arra a figyelmet, hogy

Repülőjáratok letiltásáról egyelőre nem született döntés, de mind a Kínából, mint az Olaszországból érkező utasokat hőkamerával ellenőrzik.

A KTK szóvivője elmondta, hogy minden segítséget és információt megadnak azoknak a magyaroknak, akik külföldön dolgoznak, és haza szeretnének jönni, valamint azoknak is, akik esetleg úgy érzik, külföldön megfertőződtek.

"Baloldali ügyvédek és külföldről finanszírozott szervezetek nyerészkednek, és nem az áldozatok, hanem a bűnözők oldalára álltak" Forrás: Origo

Nem lehetnek az áldozatok érdekei a bűnözők mögött

A koronavírus mellett több fontos téma is napirenden van. A börtönbizniszről a héten szavazott az Országgyűlés. Farkas Örs elmondta, hogy a börtönbiznisz ügyében a végső döntés majd a nemzeti konzultáció lezárulta után várható. A szóvivő hangsúlyozta, az Országgyűlés által elfogadott mostani rendelkezés csupán egy ideiglenes intézkedés. Úgy látja,

Ezen esetek nagy részében baloldali ügyvédek és külföldről finanszírozott szervezetek nyerészkednek, és nem az áldozatok, hanem a bűnözők oldalára álltak. A kormány éppen ezért kéri ki a magyar emberek véleményét a kérdésben.

Úgy gondoljuk, hogy

- tette hozzá a szóvivő. Farkas Örs megismételte, csak a nemzeti konzultációt követően lehet döntés arról, hogy milyen konkrét törvényekkel szab majd gátat a kormány a börtönbiznisznek.

Farkas: Nem a pénzzel, hanem oktatással való kárpótlás lenne a célszerű megoldás Forrás: Origo

Minél előbb döntenie kéne a Kúriának

Ez alkalommal azonban nemcsak egy, hanem több témában is kíváncsi a kormány a magyar emberek álláspontjára. Az elmúlt hetekben nagy port kavart a gyöngyöspatai romák kártérítési ügye. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerint Gyöngyöspata esetében

Farkas Örs aláhúzta, a kormány álláspontja szerint nem a pénzzel, hanem oktatással való kárpótlás lenne a célszerű megoldás, ám ezt a Soros György által finanszírozott szervezetek elutasítják - tette hozzá. A KTK szóvivője az Origónak elmondta, a kártérítési ügyben a már említett szervezetek végrehajtást is kértek a magyar állammal szemben, ezért bízik benne, hogy a Kúria minél előbb végleges döntést hoz majd ebben a kérdésben.

Minél többen töltsék ki és küldjék vissza a nemzeti konzultációs ívet

Farkas Örs szólt arról is, hogy a nemzeti konzultációban téma lesz majd az illegális bevándorlókat illető kártérítési esetek is. Példaként hozta fel annak a két bangladesi férfinak az esetét, akiknek az érdekeit a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

Mindez pedig felveti az üzletszerű tevékenység gyanúját, és még a migráció finanszírozására is alkalmas, ez ellen is fel kell lépni – mondta a KTK szóvivője, aki egyben arra is kérte a magyar embereket, hogy minél többen mondják el véleményüket, minél többen töltsék ki és küldjék vissza a nemzeti konzultációs ívet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!