Süssünk süteményeket otthon! – Így készül a Non plus ultra

Non plus ultra
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük a Non plus ultra receptjét is.
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből a non plus ultra.

Egyszerű sütemények

Non plus ultra

Ma talán nem a legdivatosabb sütemény, de az egyik klasszikus családi vendégváró édesség. Van, ahol ünnepi, karácsonyi finomság, máshol a hétvégék kötelező kelléke, ám az biztos, hogy nehezen lehet abbahagyni. Macerás elkészíteni, de minden ráfordított percet megér. Ahogy a legtöbb omlós tészta, a non plus ultra is másnap a legjobb.

Forrás: Magyar Konyha


Hozzávalók a tésztához:

450 g liszt
300 g vaj
140 g porcukor
3 db tojássárgája
1 csipetnyi szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a töltéshez:
3 db tojásfehérje
100 g porcukor
1 kk citromlé
sárgabaracklekvár

Non plus ultra Forrás: Magyar Konyha

Elkészítése:

1. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és 140 g porcukrot, eldörzsöljük benne a hideg vajat és összedolgozzuk a tojássárgájával. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen meg a tészta, használhatunk robotgépet is. A tésztát 30 percig lefóliázva pihentessük a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és szúrjunk korongokat belőle, ezeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. A tojásfehérjét a 100 g porcukorral, egy csipet sóval és pár csepp citromlével verjük kemény habbá. Ezt a habot töltsük habzsákba, és az összes korongra nyomjunk belőle kis halmokat, majd süssük 180 °C-on kb. 15 percig. Hagyjuk kihűlni, majd két-két korongot ragasszunk össze baracklekvárral.

Tipp:
Az elkészült tojásfehérje habba is keverhetünk egy kanál baracklekvárt.