Kaiser Ede: Mintha egy kősziklát vágtak volna hozzám

Kaiser Ede szabadulás, kiszabadult, móri mészárlás, tévesen elítélt gyanúsított, 2020.06.01.
Vágólapra másolva!
Kaiser Ede 18 évig ült börtönben különböző fegyveres rablások miatt, hétfőn szabadult a rácsok mögül. Két évig abban a hitben élt, hogy soha nem fog szabadulni, hiszen 2005-ben a bíróság életfogytiglani büntetésre ítélte a móri mészárlásért, tévesen. 2009-ben mondta ki a bíróság, hogy nem ő mészárolt le 8 embert Móron. A szabadulása után a Blikknek adott interjújában arról beszélt, hogy az egyik móri mészáros, Weiszdorn Róbert a börtönben bocsánatot kért tőle. Kaiser Ede arról is beszélt, hogy tisztességes életet akar élni.
Vágólapra másolva!

Hétfőn léphetett ki Kaiser Ede a Kozma utcai börtön kapuján, a sajtónak egyetlen mondattal írta le az érzéseit a letöltött büntetésével kapcsolatban:

A férfi a Blikknek elárulta, hogy amikor 2005-ben a bíróság jogerősen elítélte a móri mészárlásért, azt mondta, az

Ezek után két éven keresztül, egy magánzárkában kellett szembenéznie azzal, ami rá várt.

– mondta Kaiser Ede.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondása szerint hónapokkal előre megérezte, hogy az igazi móri mészárosokat februárban el fogják fogni. Így is lett, 2007 februárban jelentette be a rendőrség, hogy megtalálták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet.

– idézte fel a férfi.

A móri mészárlással kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte ilyen borzalomra nincsen bocsánat. Amikor a tárgyaláson levetítették neki a felvételeket, majdnem elájult, mivel ő ilyesmire nem lett volna képes. Később a börtönben találkozott Weiszdorn Róberttel, aki bocsánatot kért tőle.

"Megjegyzem, van miért, hiszen öt évig lapított, és hagyta, hogy engem elítéljenek.

Szóval tördelte a kezét, hogy így meg úgy sajnálja, ami velem történt. Meghallgattam, aztán szó nélkül eljöttem.

Mit lehet erre mondani?" – emlékszik vissza Kaiser Ede, aki már nem haragszik senkire, még arra a gyerekkori barátjára sem, aki ellene vallott a móri ügyben. Többek között ezért ítélték el tévesen. Állítása szerint a börtönben egy lelkész segített neki a megbocsátásban. Rajta kívül egy balassagyarmati börtönőrnek köszönhet sokat.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Arról is beszélt, hogy amint meglesznek a papírjai, szeretne dolgozni, és tisztességes életet akar élni.

Ezek mellett szeretne családot és egy kislányt. Fiút kevésbé, mert attól tart, hogy az ő habitusát örökölné. Az ügyvédje, dr. Dezső Antal végig hitt abban, hogy nem Kaiser Ede a felelős a móri mészárlásért.

"Aki picit beleásta magát a hivatalos papírokba, egyszerűen nem gondolhatott mást.

Edével a börtönévek alatt végig tartottuk a kapcsolatot, és hiszek benne, hogy ő valóban jó útra tért"

– mondta az ügyvéd a Blikknek.

Ahogy azt korábban megírtuk, bár Kaiser Edét 2009-ben felmentették a móri mészárlás miatt, más fegyveres rablásokért 18 év börtönt kapott. A társaival együtt 1999 márciusa és 2000 júniusa között bevásárlóközpontokba törtek be, 2001-ben pedig Hajdú Lászlóval egy budaörsi pénzszállítót akart kirabolni.