Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Izabellának nevezték el a Fővárosi Állat- és Növénykert tevecsikóját, aki két nappal gyereknap előtt született - olvasható az állatkert honlapján.
Vágólapra másolva!

Két nappal gyereknap előtt született egy tevecsikó a Fővárosi Állat- és Növénykertben, akit az állatgondozók Izabellának nevezték el. Ezzel a névvel is igyekeztük követni azt a hagyományt, hogy a fiatalok számára olyan nevet választanak, melynek kezdőbetűje megegyezik az anya – a tevecsikó esetében Iringó – nevének kezdőbetűjével.

A patásoknál, nagyemlősöknél ellésenként szinte mindig csak egy utód születik, viszont nem ritka, hogy egy időben több nőstény is él ugyanazon a helyen. A névből viszont – a kezdőbetű egyezése miatt – évek múltán is könnyű megmondani, hogy melyik utód melyik anyától született, anélkül, hogy elő kellene keresni a törzskönyvi feljegyzéseket.

A három hete született Izabella sokat fejlődött, erősödött, a púpjai is növekedésnek indultak.

A tevecsikók púp nélkül születnek, mert púpokkal a világra jövetel nagyon nehéz lenne, helyettük így kezdetben csak üres „bőrtasakok" fityegnek, és csak később tölti ki őket a zsírszövet. A folyamat Izabellánál már el is kezdődött, bár ezt most még inkább csak tapintani lehet, alig lehet látni, és el is tart még egy ideig, amíg a púpok teljesen feltöltődnek.

A közhiedelemmel ellentétben a púp anyagát valójában nem víz adja, a zsír viszont igen hasznos, mert energiatartalékként is szolgál az állat számára. Ráadásul a zsírok lebontásakor az anyagcserefolyamatok során még víz is keletkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről