Még hét év börtönre ítélték Vizoviczki Lászlót

Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án
Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án
Vágólapra másolva!
Részítéletet hirdetett reggel a Fővárosi Törvényszék Fő utcai részlegében a katonai bíróság Vizoviczki László vesztegetési perében; a tárgyalási jegyzékben nem szereplő, egyébként titkosított perben az ítélet rendelkező része nyilvános, az indoklás azonban már nem - írta a Magyar Nemzet. Hét évet és 108 millió forintos pénzbírságot kapott első fokon. 
Vágólapra másolva!

Ezúttal a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa ítélte el több magas beosztású rendőrtiszt és más hatósági emberek megvesztegetése miatt Vizoviczki Lászlót, a vendéglátással foglalkozó vállalkozót, aki ma nem jelent meg a teremben. Többrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal történő visszaélés és más bűncselekmények miatt

7 év fegyházra ítélték.

Emellett 108 millió forintos pénzbírságot is kiszabtak rá.

Kiss Károly hadbíró úgy döntött, feltételesen sem bocsátható szabadlábra, a hét évet le kell töltenie.

Mivel a 33 milliárd forintos költségvetési csalás miatt kapott hét év büntetésből három évet még le kell töltenie, Vizoviczki feltehetően 2030-ban szabadulhat ki.

Vizoviczki László az utolsó szó jogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvényszéken 2016. április 28-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő érintett. A vádirat lényege szerint

Vizoviczki 2005 óta korrumpálhatott - mások mellett - vezető beosztású rendőrtiszteket.

A Magyar Nemzet tavaly novemberben számolt be arról, hogy gyakorlatilag az elejétől újrakezdődött a Fővárosi Törvényszék Kiss Károly hadbíró vezette katonai tanácsa előtt Vizoviczki László vesztegetési pere. A lap akkor arról is írt, hogy Vizoviczki és három nem rendőr vádlott-társa beismerte a vádakat.

A rendőrök valamennyien tagadnak.

A kiemelt és egyben szigorúan bizalmas minősítésű ügyben csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános. Az ítélethirdetés után a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta, az ítélet nem jogerős, az ellen az elsőrendű vádlott fellebbezést nyújtott be, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ahogy a többi vádlott és védőik zöme is.

Vizoviczki László mellett hét vádlott, köztük egy volt tűzoltó százados esetében is részítéletet hirdetett a bíróság.

Őket zömmel felfüggesztett szabadságvesztésre, vagyonelkobzásra, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, valamint az ezekben a bűncselekményekben történő közreműködésük miatt.

Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szabó József Tamás szóvivő felidézte, 2012-ben indult az ügyben nyomozás, két évvel később emelt vádat az ügyészség. Akkor a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsai olyan mértékben voltak leterhelve, hogy a tárgyalást Debrecenben kezdte meg egy katonai tanács. Az eljáró bíró megbetegedett, így került vissza az ügy Fővárosi Törvényszékre, ahol tavaly ősszel kezdődött újra a bírósági eljárás, amelyben az új büntetőeljárási törvény miatt ismételten nyilatkoztatták a vádlottakat arról, beismerik-e a bűnösségüket. Nyolc vádlott élt ezzel a lehetőséggel.

Az ő esetükben született részítélet, még 14 vádlott esetében folytatódik a per.

Fejes Erik, az ügyben eljáró katonai ügyész azt mondta, a 24 vádlott között egykori rendőri vezetők, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt főosztályvezetője és volt osztályvezetőjeis közte van.

Nekik épp a szervezett bűnözés elleni fellépés lett volna a feladatuk, de volt BRFK-s vezető beosztású rendőr is szerepel a vádlottak közt.

2012-ben azért indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, mert adat merült fel arra vonatkozóan, hogy Vizoviczki László, illetve az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokhoz kötődő emberek hivatalos személyekkel léptek kapcsolatba és pénzért cserébe különböző kéréseket fogalmaztak meg.

Ezek zömmel arra irányultak, hogy a hozzájuk köthető szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne történjenek hatósági intézkedések, míg a konkurenciánál igen.

A vádirat szerint 1999 novembere és 2012 májusa között követték el ezeket a bűncselekményeket.

Fejes Erik azt mondta, korrupciós bűncselekményeknél a jog is megkülönbözteti azt, aki jogtalan előnyt nyújt, illetve aki jogtalan előnyt kér, vagy elfogad. Jelen esetben utóbbi súlyosabban, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

- mondta.

A minősített adatokkal és ebből adódóan az ítélet indoklásának zárt ismertetésével kapcsolatban elárulta,

olyan eljárásokról van szó, amelyek nyilvánosságra kerülése még mindig veszélyt jelenthet.

Hozzátette, a vádemelés előtt megkeresték az ügyben a titokgazda szervezeteket, amelyek felülvizsgálták az adatok titkosságát és továbbra is fenntartották azt.

Fejes Erik emlékeztetett arra is, hogy a vádemelést követően az ügy két szálon folytatódott a bíróságon. A másik ügyben

ugyancsak hét év fegyházzal sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla Vizoviczki Lászlót

felbujtóként, bűnszervezetnek elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Ez az ítélet jogerős, és Vizoviczki László tölti a büntetését.

Vizoviczki László az utolsó szó jogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvényszéken 2016 április 28-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ebben az ügyben azért mondták ki bűnösnek Vizoviczki Lászlót, mert a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, night klubokból álló cégcsoportot, amelyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtek el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával.

A részítélet kihirdetésekor az érintett nyolc vádlott közül mindössze ketten voltak jelen, köztük a volt tűzoltó százados és egy másik, nem hivatalos személyként megvádolt férfi, a többiek esetében távollétükben hirdette ki döntését a bíróság.