30 éve tartja uralma alatt Hajdúnánást egy baloldali klán, ennek most véget vethetnek

Vágólapra másolva!
A hazai baloldalhoz bebetonozott vörösbárók uralma folytatódik, vagy egy polgári, kormánypárti vezetés alapozhatja meg Hajdúnánás jövőjét – ez a tétje annak az időközi választásnak, amelyet a következő hétvégén tartanak meg a hajdúsági városban. A települést a rendszerváltozás óta a markában tartja a Bódi-klán, a családfő, Bódi László pedig tipikus megtestesítője azoknak az archetipikus figuráknak, akik a (rabló)privatizáció kezdetekor jókor voltak jó helyen. Hajdúnánáson jelenleg patthelyzet van, az ellenzéki szivárványkoalíciónak annyi szavazata van, mint a kormánypártoknak a polgármesterrel együtt, így a fejlődésre ebben a felállásban semmilyen garancia nincs. A fideszes Szólláth Tibor polgármester, illetve a kormánypártok támogatását élvező jelölt, Kocsis Áron a konszolidált polgári értékrend, illetve a fejlesztés híve, míg ellenzéki ellenfele, Szűcsné Sebestyén Irén a vörösbárók szabad rablásának idején volt a település jegyzője – hívja fel rá a figyelmet a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

A város vezethetősége a tétje annak az időközi választásnak, amelyet a jövő vasárnap tartanak meg a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson.

A hajdúnánási városháza Forrás: pesti srácok

A voksolást azért kellett kiírni, mert a tavaly októberben az ellenzéki összefogás – DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP és a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület (HESZE) – színeiben indult Éles András júniusban meghalt. Bár a települést a Fidesz-KDNP pártszövetséghez tartozó Szólláth Tibor vezeti, tavaly ősszel az a helyzet alakult ki, hogy a polgármesterrel együtt a kormánypártoknak ugyanannyi szavazata van a testületben, mint az ellenzéknek, így számos kérdésben csak egymás támogatásával tudnak dönteni, konszenzus hiányában azonban ez elmarad.

Az 5-ös számú választókerületben Éles András megüresedett helyéért ketten szálltak versenybe.

A kormánypártok részéről az a Kocsis Áron indult, aki tavaly októberben mindössze tíz szavazattal maradt alul Élessel szemben, ellenfele a fenti szivárványkoalíció jelöltje, Szűcsné Sebestyén Irén.

Forrás: valasztas.hu

Mindent leural a kommunista éra maradványa, a Bódi-klán

A Pesti Srácok helyi informátorai szerint a jövő heti választáson legfeljebb az dőlhet el, hogy melyik pártszövetség szerez többséget a képviselő-testületben, Hajdúnánás a kommunista érából megörökölt gazdasági berendezkedése továbbra sem garantálja a fejlődést még kormánypárti győzelem esetében sem.

Ennek oka az a viszonyrendszer, amely miatt

Hajdúnánás gazdálkodását egy, a baloldalhoz köthető hűbérúri rendszer tartja gúzsban, és amelynek legfőbb haszonélvezője a helyi Bódi-klán.

A családfő, a 76 éves Bódi László a rendszerváltozáskor, a Hajdúnánási Állami Gazdaság privatizációja idején volt jókor, jó helyen, jelenleg annak jogutódja, a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. mellett tizenhét másik céget vezet.

Bódi ugyan 300 embernek ad munkát a városban és környékén, de dolgozói teljesen ki vannak szolgáltatva neki.

Bódi László több cikluson át, 2006-ig volt önkormányzati képviselő, helyét lánya, Bódi Judit vette át, aki jelenleg is a testület tagja, nem mellesleg pedig az MSZP megyei elnöke.

Forrás: valasztas.hu

A konzervatív hírportál informátorai emlékeztettek rá, hogy Bódi László mellett korábban a képviselő-testület tagja volt huzamosabb ideig több, a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt.-nél dolgozó beosztottja, így érdekeit gond nélkül tudta érvényesíteni.

Komoly segítséget nyújtott ebben neki a júniusban meghalt Éles András is, aki 1990-től, a baloldali (rabló)privatizáció kezdetétől négy évig alpolgármester, majd 2010-ig polgármester volt Hajdúnánáson.

Strómanokkal licitáltatott a földárveréseken a baloldali oligarcha

Mivel Bódi László a környék egyik legnagyobb munkaadója, az átlagosnál alacsonyabb szinten képes tartani a bérszínvonalat,

korábbi politikai tevékenységének következtében pedig Hajdúnánáson elmaradtak az olyan fejlesztések, mint az ipari park fejlesztése, vagy zöldmezős beruházások a városba telepítése,

amelyek miatt a település jelentős versenyképességi hátrányba került a régióban.

Hajdúnánáson sokan oligarchákként tekintenek a Bódi-klánra, ezt az érzetüket erősítette az is, hogy a környéken a legnagyobb nyertesei lettek a Földet a gazdáknak nevű programnak, amikor a jogilag is erősen vitatható módszerekkel a Tedej-agrárholding tizenöt vezető munkatársa néhány hektár kivételével felvásárolta a két zászlóshajó cégük – a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Tedej Befekető Kft. – által bérelt és árverésre bocsátott teljes állami területet.

A társaság csaknem 2700 (!) hektár földre licitált sikerrel, a területekre több mint 6 milliárd forintos ajánlatot tettek.

Bár a felvásárlók Bódi Tedej-agrárholdingjának menedzsmentjéhez tartoznak, informátoraink szerint egyikük életszínvonala sincs azon a szinten, hogy egyenként elő tudtak volna teremteni hirtelen több százmillió forintos összegeket, így vélhetően

szerepük csak annyi volt, hogy Bódi László pénzeit strómanként mozgatták.

A szisztéma az volt, hogy a strómanokkal földbérleti szerződést kötött a Bódi-klán valamelyik tagja, vagy cége a megvásárolt területre, a bérleti díjból pedig a hiteltörlesztés történik. A strómanok között voltak olyanok, akiknek sikerült néhány hektár árverésre bocsájtott területet megkaparintani a család elől, ők azonban mostanára teljesen ellehetetlenültek, ugyanis

a Bódi-klán vagy minimális bérleti díjat, vagy egyáltalán nem fizet ezeknek a gazdálkodóknak.

Csak a szokásos: függetlenek hazudja magát a szivárványkoalíció jelöltje, az egykori jegyző

Számos hajdúnánási véli úgy, hogy a jövő héten esedékes időközi választás tétje az is, hogy ez a feudális viszonyrendszer továbbra is polipként tartja-e fogva a város vezetését, az ellenzéki szivárványkoalíció jelöltje, Szűcsné Sebestyén Irén – aki a 2006 és 2010 közötti ciklusban a város jegyzője volt, s aki most hirtelen valamiért „függetlennek" aposztrofálja magát – szerintük

garancia lehet a több évtizede tartó mozdulatlanságra.

A Szólláth Tibor ideiglenes polgármester támogatását élvező, kormánypárti Kocsis Áron amúgy református lelkész, a helyi Kőrösi Gimnázium hitéleti igazgatóhelyettese, és

programjában a fiatalok megszólítását, illetve egy élhető, oligarchamentes Hajdúnánás létrehozását tűzte ki céljául.