Rendkívüli természeti adottságokkal várja felfedezőit az Alpokalja

Alpokalja látnivalói: Szombathely, Kőszeg, Velem utazás
Szivárvány Velem felett
Vágólapra másolva!
Hazánk nyugati szegletében, az Alpokalja, a Fertő-táj és Sopron környékén számtalan szobor, park, templom, történelmi emlék, természeti- és építészeti érték várja látogatóit: az aktív kikapcsolódást keresőket.
Vágólapra másolva!

Sopron a hűség és a kilátók városa – tartják sokan, de az előbbi, ismert jelző mellett, utóbbira is rászolgált a nyugat-magyarországi város:

ez az egyetlen olyan hely az országban, ahol ilyen kis területen ennyi kilátóval találkozhat az erdőjáró, ráadásul mind ugyanazon helyen magasodik jelenleg is, ahova eredetileg emelték.

A Várhely-kilátó például Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett földvárából emelkedik ki az ország egyik legszebb fából készült kilátójaként, s talán innen a legszebb a panoráma a Sopront övező erdőségekre.

Turisták egy soproni kilátóban Forrás: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

A Béke-kilátó lenyűgöző kilátást nyújt a Görbehalomra, Brennbergbányára és Ausztriára is, míg a Ház-hegyi kilátót a falu lakosai társadalmi munkában építették, és belátni innen az egész községet, a Soproni-hegységet, a szomszédos osztrák falvakat, még a somfalvi síkságot is.

A táj felfedezése közen nem érdemes kihagyni a Szalamandra-tavat, és az oldalában található, a közelmúltban felújított, friss, bővizű Természetbarát-forrást sem.

A tóhoz Bánfalva felől autóval is be lehet hajtani: piknikezésre, sütögetésre keresve sem található ideálisabb hely a Soproni-hegységben. A közeli Alpesi út mintegy 400 m magasságban kanyarog, és a térság leghangulatosabb turistaútjának hírében áll: a gyönyörű fenyvesekkel tarkított úton hamisítatlan alpesi környezetben érezhetik magukat a kirándulók, innen is az elnevezés.

Sopron a hűség és a kilátók városa Fotó: Polyák Attila - Travelo

A táj részeként érdemes megtekinteni a fertőrákosi Ásványmúzeumot is. Gyűjteményének érdekessége, hogy egyetlen ásvány, a kalcit változatait mutatja be, melyek mindegyike magyarországi lelőhelyekről származik.

A művészet kedvelői számára a zsirai Gyülevizy-Pejacsevich-kastély dísztermében és könyvtártermében falfestmények megtekintése ajánlott, de az ebédlő gazdag belsőépítészeti kialakítása is érdekes látnivaló lehet.

Vas megye híres kultúrájának ékes bizonyítéka, hogy hazánkban itt található a legtöbb arborétum és kastélypark, mint a körmendi várkert, amelyről az első adat 1620-ból származik. A Batthyány-várkastély főépületében található továbbá a Rába Helytörténeti Múzeum, mely a Körmend városalapításának 750. évfordulójára létrehozott Nemzedékek Öröksége címmel állandó kiállítása a régészeti, várostörténeti, kézműves emlékeken kívül a települést körülölelő természeti értékeket is bemutatja.A geológiailag rendkívül sokszínű Vas-hegy- csoportot a Pinka völgyét kísérő apró, változatos formájú hegyek alkotják.

A sokféle kőzet sokféle felszínalaktani formát, meszes és savanyú talajokat, és ennek megfelelő gazdag vegetációt hozott létre, de a hegy sokszínűségét az apróparcellás szőlőművelés, és a mozaikos földhasználati mintázat is fokozza.

A terület jelentőségét a közelmúlt építészeti stílusát őrző felsőcsatári és vaskeresztesi borpincék, valamint az értékes régészeti leletek is hangsúlyozzák.

Az Írott-kő kilátó Forrás: www.naturpark.hu

Római kori emlékek, kelta temetkezési szokások és Európa legnagyobb földvárrendszerének maradványai is bemutathatók itt.

Több érdekes szokás mint a rozmaringolás, vagy a májusfaállítás, ma is él Felsőcsatáron

– áll a helyi turizmust népszerűsítő oldalon.

Alpokalja büszkesége, az országszerte híres Írott-kő Natúrparkban számtalan lehetőség van az aktív kikapcsolódásra, ráadásul több országos és regionális túraútvonal, helyi séták és nemzetközi utak, mint az Alpannonia és a Mária út is itt találkozik.

A túrák a Kőszegi-hegység nevezetes kirándulóhelyeit is érintik, mint a Hétforrást, az Óház-kilátót, vagy az Írott-kő csúcsát, mely a Kőszegi-hegység és a Dunántúl legmagasabb pontja és az Országos Kéktúra kezdőpontja is egyben. A közelben található Kalapos-kő, Cáki pincesor és a hegytetőre épült, Szent Vid kápolna is különleges látnivalók.

Kőszeg Magyarország egyik titkos ékszerdobozaként ismert, amely főként annak köszönhető, hogy megőrizte középkori városmagját, így jelenleg is hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb települése.

A szombathelyi Kámoni Arborétumban minden évszak és hónap új természeti kincsekkel örvendezteti meg látogatóit, de a városban még számos park – a Gayer-park a szélén csordogáló Gyöngyös patakkal, sportpályákkal, vagy a Brenner-park, melynek legfőbb vonzereje egy Kresz-park – várja a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat, de a történelem iránt érdeklődőknek is minden bizonnyal élményt jelentenek a római kori Savaria romjai, illetve az egykori Borostyánkő út egyik szakasza.

A kámoni arborétumban a Gyöngyös-patak vizéből alakítottak ki mesterséges tavakat Forrás: mapio.net/RealQuentin

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó, mely horgászok, fürdőzők és kirándulók körében egyaránt kedvelt célpont. A tóparti sétány mellett épült ki a Hársas-tó tanösvény, amely a tó élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.

Magyarország legnyugatibb városa a közel 800 éves történelme alatt is meg tudta óvni egyedülálló természeti értékei, így az itt élők és a városba látogatók is élvezhetik a hűvös erdők csendjét, a gyógynövényekkel teli mezők és a Hársas-tó harmóniáját.

– fogalmaz Huszár Gábor polgármester. Szentgotthárdot nem véletlenül nevezik az Őrség kapujának: bár a város nem része az Őrségnek, de környező falvak már igen.

A Hársas-tó Forrás: Turista Magazin archív/Garancsi Kata

Szelíd lankák, jó levegő, kiépített túra utak, történelmi hangulatot árasztó falusi templomok, középkori emlékek várják felfedezőiket, és a táj gasztronómiai különlegességei, a dödölle, a tökös-mákos rétes hamisítatlan íze is számos helyi étteremben fellelhetők.

Az Alpokalján több ismert termálfürdő is várja a turistákat, európai hírű Bükfürdő, Sárvár, Kapuvár, Csorna, Lenti termálvize is.