A Kontra a jobboldal lázadásának előretolt bástyája

Vágólapra másolva!
A Kontra sokkal több, mint egy véleményközpontú portál. A Kontra a jobboldal lázadásának egy előretolt bástyája - nyilatkozta az Origónak Halkó Petra, a Kontrát kiadó Ctrl-T Creative Zrt. vezérigazgatója, aki mesélt a szólásszabadság iránti elköteleződéséről, Megadja Gábor főszerkesztővel való kapcsolatáról, a nincs lehetetlen érzéséről, és a rögös kezdetekről. A lap tabudöntő stílusával alig három hét alatt meghódította az olvasókat, ami Halkó szerint egyetlen dolognak köszönhető: karcos, merész, pimasz hangokat vittek a médiapalettára. Interjúnk a lapkiadóval, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy gyökeresen megváltoztassa a polgárok médiához, szólásszabadsághoz, véleményformálásához fűződő viszonyát. 
Vágólapra másolva!

Minden út haza vezet

Origo: Az egész világot lázban tartó Donald Trump-Joe Biden csata napján startolt el a jobboldali média új színfoltja, a Kontra. Aznap sokan egyből az impresszumra kattintottak, ahol a lapkiadó cég (Ctrl-T Creative Zrt.) vezérigazgatójaként voltál feltüntetve. Az olvasók eddig a Századvég vezető elemzőjeként ismerhettek, elsősorban a külpolitikai eseményeket értékelted. Ezenkívül mit érdemes tudni rólad?

Halkó Petra: Ez azért megmosolyogtató kérdés, mert ha nagyon őszinte akarok lenni, a Kontra megszületésével jöttem rá én is arra, mit is érdemes igazán tudni magamról. (nevet)

De válaszolva a kérdésre: a kommunikáció átfogó értelemben mindig fontos szerepet játszott az életemben. Kilencéves koromban kezdtem el idegen nyelveket tanulni, és rajongtam az érzésért, hogy két eltérő anyanyelvű személy megértheti egymást. Ez után egyre több külföldi médiaorgánumot olvastam, ami egyenes úton vezetett ahhoz, hogy a nemzetközi kapcsolatok és politika iránt érdeklődjek. Végül külföldön végeztem az egyetemi tanulmányaimat is politika és stratégiai döntéshozatal területen, így négy év alatt négy országban éltem.

Érdekes, kihívásokkal teli időszak volt, de elsősorban a tapasztalatszerzés motivált abban, hogy külföldön tanuljak; mindig is tudtam, hogy utána itthon van dolgom.

Viszont a kommunikáció, mint médiatudomány is végigkísérte az életem. Műsorgyártásban vettem részt, a szólásszabadságról írtam az első szakdolgozatomat, az általános iskolában és gimiben pedig a suliújság állandó szerzője, majd főszerkesztője voltam - az első megjelent számmal anno az igazgatói irodában kötöttem ki. Mindig is szerettem a nyüzsgést, és felkavarni az állóvizet.

Origo: A portál indulása kapcsán beszélgettünk Megadja Gábor főszerkesztővel, aki megosztott pár gondolatot a portál indulásáról az Origóval. Neked milyen élményeid vannak ebből az időszakból?

Halkó Petra: Sokszor eszembe jutott a Piramis együttes "Ha volna két életem, tudnám, amit ma nem" sora, annyi bizonyos... Gáborral talán életünk legizgalmasabb kalandjait és legtanulságosabb leckéit köszönhetjük annak az időszaknak. És, hogy ma a legnagyobb kölcsönös bizalommal és tisztelettel egymás iránt tudunk együtt dolgozni. A Kontra valószínűleg nekünk mindig is többet fog jelenteni, mint amennyit a külvilág lát belőle - de ennek a részletei, ahogy Gábor is mondta, "maradjanak a közösség exkluzív emlékei".

"A lapokat lehet, hogy leosztották, de nem játszottak velük, én pedig Fekete Péter módjára begyűjtöttem őket." Forrás: Kozma Zsuzsi-Kontra/Origo

Pimasz, merész hangok

Origo: Általános a vélekedés, miszerint a médiapiac eléggé telített, és csúnyán mondva le vannak itt osztva" a lapok. A sok "ellenvélemény" ellenére mégis úgy döntöttél, hogy belevágsz a projektbe. Mi motivált ebben?

Halkó Petra: A lapokat lehet, hogy leosztották, de nem játszottak velük, én pedig Fekete Péter módjára begyűjtöttem őket. Az ellenvéleményeket illetően, engem speciel mindig mindenben csak motiválnak, és

minél inkább el akarják velem hitetni, hogy valami lehetetlen, annál inkább be akarom bizonyítani, hogy nem az.

Pláne, hogy tudom, milyen lapok vannak a kezemben!

De, ha már kártya, játsszunk nyílt lapokkal: Gábornak és nekem volt egy fehér papírunk, amire rajzolhattunk. Rögzítettük a céljainkat. Én tollakat adtam, Gábor pedig kiválasztotta a színeket hozzá. Hát... hazudnék, ha azt mondanám, nem ijesztett meg elsőre az a krikszkraksz, amit láttam, de olyan mély meggyőződéssel és határozott elköteleződéssel folytatta a csapat a megkezdett vonalainkat, hogy a papírunk csaknem átszakadt. Más nem is adhatna nagyobb motivációt.

Origo: A végeredmény kézzelfogható, és szemmel látható. Volt olyan ismerősöm, aki szó szerint azt mondta, hogy a Kontra „hiánypótló" a jobboldali médiában. Valóban a "hiánypótlás" volt az első számú célod a lap elindításakor, vagy valami más?

Halkó Petra: Nem. Az első számú célom az volt, hogy felületet biztosítsak olyanok számára, akik megérdemlik, hogy hallassák a hangjukat, és akiknek a hangját érdemes is meghallanunk. Alapvető hozzáállásunk, hogy karcos, merész, pimasz hangokkal dolgozunk együtt - az, hogy ez ma önkéntelenül is magában foglalja a hiánypótlást, sajnálatos.

Hangos indulás

Origo: A Kontra lassan egy hónapja indult el a maga útján, görbe tükröt tartva a baloldali politikusoknak és az őket teljes erőbedobással támogató szellemi holdudvarnak. Milyenek voltak az első visszaigazolások? Hogy látod, bejön az olvasóknak az új portál? Mennyire vagy elégedett az elmúlt időszakkal?

Halkó Petra: A visszaigazolások vegyesek. Elért minket a legfülsüketítőbb visongás arról, hogy az oldalunkkal elnémítunk másokat, és a legbeszédesebb hallgatás is, de megéltünk olyat is, hogy az ellenzéki oldalról megemelték a kalapjukat.

Az olvasóink többsége elmondásuk szerint fellélegez, felszabadult, amikor az oldalon böngészik, és közben egyszerre levegő után kapkod, olyan hihetetlen intenzitással érkezik minden az arcukba - pedig, ha tudnák, mi vár rájuk, amikor magasabb fokozatba kapcsolunk! Addig még néhány gyermekbetegséget le kell küzdenünk; ráadásul én a rosszzsaru szereposztást kaptam, így csak Gábornak mondtam eddig, de azért

bízom benne, hogy titkon az egész csapat tudja, hogy nagyon büszke vagyok rájuk.

Origo: Kiadóként milyen elvárásaid vannak a szerkesztőséggel szemben?

Halkó Petra: Kezdem azzal, milyen nincs: nem várom el, hogy azért dolgozzanak, hogy szeressék az oldalt, sem azért, hogy gyűlöljék, viszont azért igen, hogy ne tudják a hangját figyelmen kívül hagyni.

Ehhez mindenekelőtt fontos, hogy a szerkesztőségi tagok stabil öntudattal rendelkező identitássá váljanak, hogy mindent megkérdőjelezzenek, de sose legyen kételyük önmagukkal szemben.
Ez a legfőbb elvárásom, mert ekkor tudják teljesíteni a legfontosabb feladatukat, hogy hatást gyakoroljanak az emberekre.

Itt van az intelligencia, itt van a szenvedély

Origo: Részt veszel-e a szerkesztőség életében? Ha igen, akkor hogyan?

Halkó Petra: Ki nem hagynám! Producerként valamennyi munkafolyamatot végigkövetem, de az audiovizuális anyagok elkészítésében aktívabban részt veszek, néha-néha pedig én is tollat ragadok, hogy kanyarítsak egy-két gondolatot.

Origo: Mik a közeli, illetve a távlati céljaid a Kontrával? Mivel lennél elégedett igazán?

Halkó Petra: Véleményem szerint a Kontra sokkal több, mint egy véleményközpontú portál.

A Kontra a jobboldal lázadásának egy előretolt bástyája,

akként pedig be kell bizonyítania, hogy a jobboldal pártján van az intelligencia, a kultúra, a szenvedély, az inspiráció, a vízió - ergo, hogy ezen a térfélen lehet életszagú élményeket szerezni, a másik oldal az valamilyen ingerszegény, puding dimenzió, amibe belecuppan az ember és megdermedve benne is ragad.

Ha hallani fogják mögöttünk a morajt, akkor kezdődhet meg igazából a valódi célok beváltása. Ha a Kontra kikövezi odáig az utat, elégedett leszek.

"Marhára nem érdekelnek minket a baloldali média által kreált szabályok"

Korábban Megadja Gábor, főszerkesztővel beszélgettünk a Kontra indulásáról, útjáról, és küldetéséről.

A lapvezető mesélt terveiről, az erőltetetten odamondogató, öntelt újságírókról, de még a fűthető medencék is szóba kerültek a beszélgetés során. A lap ars poeticáját meghatározva azt mondta, hogy "marhára nem érdekelnek minket azok a szabályok, amelyeket a baloldali saját maga számára hozott, és melyek között ők - természetszerűen - jól érzik magukat".

Az interjút a linkre kattintva tudják elérni.