Kétmillió forint jár annak, aki segít kideríteni, ki öntött olajat a Dunába Szigetszentmiklósnál

olajszennyezés Ráckevei-Duna-ág Szigetszentmiklós
Vágólapra másolva!
Kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség annak, aki információval szolgál a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében. 
Vágólapra másolva!

Kétmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a decemberi Ráckevei-Duna-ág olajszennyezésének ügyében - írja a Police.hu. A közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti.

Azt is hozzátették, hogy

a rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb szennyezése

A közleményben emlékeztetnek, hogy december 10 és 12 között nagy mennyiségű olaj került a Ráckevei Duna-ágba Szigetszentmiklós magasságában, az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Már 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szennyezés helyszínéről Forrás: Facebook/OVF

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai nagy erőkkel kezdtek el dolgozni a szennyezés felszámásolásán: múlt hét péntekig 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről. Az OVF pénteki közleményében azt írták, hogy a szakemberek mintát vettek a talajból, ez alapján pedig

egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés.

Az OVF korábban azt írta, hogy ez volt az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezése a Dunán.