Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon, a téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szegeden.

Németh Szilárd a szegedi határkikötőnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt héten 699, az azt megelőző héten 636 határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák. 

Németh Szilárd hozzátette, hogy az év eleje óta hetente ötvennel-százzal növekszik az elfogottak száma.

Tavasztól őszig a honvédség rohamcsónakokkal járőrözött a Tiszán, a Maroson és a Ferenc-csatornán. A téli időjárás ellenére folyamatos a migránsok próbálkozása a Tisza szerb-magyar határszakaszán, ezért a honvédségnek az elmúlt héten vissza kellett térnie oda  - közölte az államtitkár.

Migránsok Csongrád megyébenForrás: Police.hu

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknász naszádja, a Baja teljesít szolgálatot a Tisza Szeged alatti szakaszán. A magyar építésű hajót 2007-ben felújították, éjjellátó készülékkel, reflektorral és nagyon pontos radarral látták el. Az eszközök lehetővé teszik a határsértők felderítését, akik nemcsak gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a folyón  - mondta a politikus.

A katonák péntek éjszaka egy öttagú szír csoportot tartóztattak föl a Tiszán - mondta Németh Szilárd, hangsúlyozva, hogy a járőrözés célja az elrettentés is, a folyamatos jelenlét hatására a migránsok meggondolják magukat, és nem a tiszai határszakaszt választják. 

B. Nagy László a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hosszú távon fel kell készülni a folyamatos migrációs nyomásra. 

A határt védő rendőrök és katonák munkája jelentősen javítja a szegediek és más határ menti településeken élők biztonságérzetét - közölte a politikus, aki köszönetet mondott a határvédelmet segítő polgárőröknek is.