Varga Judit: Hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény

koronavírus, vírus, Budapest, járvány, maszk, parlament, duna, bicikli
Vágólapra másolva!
Hétfőn éjfélkor hatályba léphet a felhatalmazási törvény, ha azt hétfői ülésén elfogadja a parlament és a házelnök, illetve a köztársasági elnök soron kívül aláírja - derül ki az igazságügy-miniszter internetes bejegyzéséből. Varja Judit szerint az ellenzék még bizonyíthatja, hogy fontos számukra vészhelyzetben az összefogás.
Vágólapra másolva!

Megkésve bár, de ma elfogadhatja az Országgyűlés a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, aminek sürgősséggel való elfogadását múlt hétfőn megakadályozta az ellenzék. Ha a házelnök úr, majd a köztársasági elnök úr soron kívül aláírja a törvényt, akkor az

hétfőn éjfélkor hatályba is léphet

- írja Facebook-bejegyzésében Varga Judit. Az igazságügy-miniszter azt is hozzátette, hogy a törvényjavaslat nem szünteti meg az Országgyűlés felügyeleti jogát a kormány felett.

Az ellenzék még ma is bizonyíthatja, hogy legalább veszélyhelyzetben fontos számukra az összefogás - írta a miniszter.

Kétharmados többség kell

A javaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében, hétfőn szavaz a parlament.

Az egynapos ülés 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követi majd a szavazás.

A képviselők az első két napirendi pontban a két elfogadásra váró előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat tárgyalják. A törvényjavaslat elfogadásához

a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség.