Egyszerre többen, akár más szervezetekkel összehangolva végzik a rendőrök az ellenőrzéseket az utcákon, közterületeken. Az ORFK szóvivője, Gál Kristóf szerint a körülmények is elárulják, ha valaki épp készül áthágni a szabályokat, amelyek egyébként az emberek saját érdekét szolgálják.

Az új koronavírus-járvány miatt március 28-ától Magyarországon bevezették a kijárási korlátozást. A szabályok betartását a rendőrök folyamatosan ellenőrzik. Több helyen a honvédség, polgárőrség, és a közterület-felügyelet munkatársaival közösen dolgoznak.

A rendőrök megkeresésünkre hangsúlyozták, az ellenőrzés célja nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása. 

Mivel a korlátozás nem jelent teljes kijárási tilalmat, az emberek szükség esetén elhagyhatják otthonukat. Bevásárolni, gyógyszertárba, illetve orvoshoz tehát továbbra is lehet menni. Azonban bizonyos időkorlátokat erre vonatkozóan is bevezettek: reggel 9-től 12-ig csak az idősek mehetnek be az üzletekbe, hogy elkülönítsék őket a fiataloktól, és ezzel is minimálisra csökkentsék az fertőződés esélyét.

Forrás: Police.hu

"Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek többsége megérti, hogy a szabályok betartása elsősorban saját érdekük" - fogalmaznak a rendőrök.

Noha lehetetlen lenne az emberek minden lépését ellenőrizni, hiszen bárki állíthatja azt, hogy csak a sarki boltba, vagy a gyógyszertárba megy, Gál Kristóf szóvivő az Origónak elmondta, hogy 

mindent megtesznek azért, hogy a szabályokat amennyire lehet, betartassák az emberekkel: 

Személyes ellenőrzések által próbáljuk szemmel tartani az embereket. Hogy a munkánk eredményesebb legyen, egyszerre többen is vagyunk az utcákon, közterületeken, bevásárlóközpontok környékén. 

A szóvivő hozzátette, mivel valóban nem a büntetés az elsődleges cél, ezért leginkább csak kirívó esetekben alkalmaznak szankciókat.

Általában a körülmények elárulják, ha az illető nem mond igazat. Például, ha csak egy ember ül egy autóban, akkor teljesen hihető, hogy dolgozni megy, ilyen esetben nem is szoktuk feltétlenül megállítani. De ha többen is utaznak egy járműben, különösen, ha a viselkedésük is feltűnő, hangoskodnak, isznak, zenét hallgatnak, abban az esetben gyanakodhatunk, hogy valószínűleg nem munkába mennek - mondta el a szóvivő.