Minden kismamát tesztelnek koronavírusra

apás szülés
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járványügyi helyzet miatt jelentős változások történtek a kórházak várandósgondozási rendjében. Átalakulnak a várók is, annak érdekében, hogy egymástól megfelelő távolságot tarthassanak a kismamák - írja a Híradó.hu.
Vágólapra másolva!

A mostani járványügyi helyzet miatt jelentős változások történtek a kórházak várandósgondozás rendjében. A kismamákat a védőnők értesítik, hogy lehetőleg

kísérő nélkül érkezzenek a kötelező vérvételekre és ellenőrzésekre.

A vizsgálatokra egyesével szólítják őket, és átalakulnak a várók is, hogy egymástól megfelelő távolságra várakozhassanak, illetve kérik őket, hogy maszkban és kesztyűben érkezzenek a vizsgálatokra.

Az állami rendelőkben és a magánrendelőkben az ellátás során nem lehet jelen az édesapa (képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben csökkenteni kell a személyes kontaktusokat.

A védőnők távkonzultációk formájában látják el a várandósokat.

Telefonon, interneten, attól függ, hogy kinek milyen lehetősége van, keresik meg a védőnők a várandósokat, és folytatják a gondozást – mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kritikus az első találkozás

Miután a szülész-nőgyógyász megállapítja a méhen belüli várandósságot, szükséges felkeresni a védőnőt.

Az interneten mindenki számára elérhetők a védőnők.

Ha a védőnő szót beírják bármelyik internetkeresőbe, akkor utca, házszám szerint meg tudják nézni a leendő édesanyák, hogy a lakóhelyükön melyik védőnőhöz tartoznak – tette hozzá.
Ott fel van tüntetve a védőnő elérhetősége, telefonszáma. Miután felvették a kapcsolatot, megbeszélik, hogy melyek a szükséges teendők ahhoz, hogy a várandósgondozási kiskönyvet megkapja. Ez az első olyan dokumentum, amiben rögzítésre kerülnek a várandósság ideje alatt a vizsgálatok.

„Mindent, ami lehetséges, meg tudnak beszélni telefonon.

– fejtette ki.

Ha gyorsteszttel és a kérdőíves szűréssel az édesanyánál nincs koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés, akkor adott a lehetőség az apás szülésre. (Képünk illusztráció) Forrás: Origo

Fertőtlenítik a bútorokat, kilincseket

Kiemelten figyelnek a rendelőkben a higiéniai szabályok betartására, két várandós között fertőtlenítik a bútorokat, kilincseket. Hasonlóképpen kellett átalakítani a nőgyógyászatokon is a gondozást.

Ács Nándor szülész-nőgyógyász elmondta,

vannak olyan alapvizsgálatok, amelyeket mindenképpen el kell végezni,

például meghatározott időnként a laborvizsgálatokat a várandósság elején. Ilyen a 24–28. hét között egy újabb laborvizsgálat, az ultrahangvizsgálatok a meghatározott időben, illetve a várandósság végén a szívhangvizsgálatok és a szülés előtti újabb laborvizsgálat.

Hozzátette, a vizsgálatokat igyekeznek úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb kismama-kismama kontaktus keletkezhessen. A helyzetre való tekintettel,

az állami rendelőkben és a magánrendelőkben az ellátás során nem lehet jelen az édesapa.

Van lehetőség apás szülésre

Ha igazolt koronavírus-fertőzött az édesanya, akkor apás szülésre nincs lehetőség. Azonban, ha gyorsteszttel és a kérdőíves szűréssel az édesanyánál nincs koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés, akkor adott a lehetőség.

A klinikára felvett várandósnál történik egy kérdőíves szűrés, hőmérsékletmérés, és

mindenkinél gyorstesztet is végeznek.

Amíg nincs meg az eredmény, addig úgy tekintenek rá, mint potenciális fertőzöttre.

Az édesapáknál hőmérsékletmérés és kérdőíves szűrés történik, a szülőszobába csak teljesen beöltözve mehetnek be.