Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, derül ki a kormányzati tájékoztató portál friss adataiból. Meghalt újabb 11 idős, krónikus beteg. Ezzel 77 főre emelkedett a meghalt emberek száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.

 

 

Az elmúlt 24 órában meghalt emberekről az alábbi anonim adatokat közölte a tájékoztató portál:

74 éves nő - magas vérnyomás, szívbetegség, immunbetegség
85 éves férfi - magas vérnyomás, emésztőrendszeri betegség
76 éves férfi - krónikus májbetegség, daganatos betegség, anyagcsere-betegség
73 éves nő - anyagcsere-betegség, érrendszeri betegség
58 éves férfi - magas vérnyomás, daganatos betegség
89 éves nő - szívelégtelenség, krónikus veseelégtelenség
65 éves férfi - magas vérnyomás, agyi érbetegség, anyagcsere-rendellenesség, krónikus veseelégtelenség
64 éves férfi - krónikus obstruktív tüdőbetegség, magas vérnyomás
85 éves férfi - szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás
66 éves nő - szív- és érrendszeri betegség
78 éves férfi - krónikus obstruktív tüdőbetegség, szív- és érrendszeri betegség

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket most a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. 

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Megyei bontás:

Forrás: koronavirus.gov.hu