Karácsonyék beismerték: hetekig nem volt főállású orvos a járvány kitörésekor a Pesti úti Idősek Otthonában

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzat lapunknak írt válaszában elismerte, hogy hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban a koronavírus-járvány kitörésekor. Sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az intézmény nem pótolta azonnal a március végén távozó egykori főállású szakembert, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az ügy másik érdekessége, hogy a márciusban távozó orvost titoktartásra kötelezték. Felmerül a kérdés, hogy miért?
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról tegnap az Origo beszámolt, március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus-megbetegedés első tünetei.

Történt mindez annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Tegnap megjelent cikkünk kapcsán megkerestük az összes érintett szereplőt. A Pesti úti idősotthon igazgatójától azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinkre a válaszokat a Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályától kapjuk meg. Ez így is történt. Alább az Origo feltett kérdéseinek bemutatása után a Fővárosi Önkormányzat válaszát változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Forrás: Koncz Márton- Origo

Kérdéseink:
Az Origo információi szerint az intézményükben alkalmazott főállású orvos munkaviszonya március 31-gyel megszűnt, de már március 20-tól felmentése miatt nem látta el feladatait.

Igazak-e értesüléseink? Amennyiben igen, milyen módon oldotta meg az intézmény a személyes egészségügyi felügyeletet az idősek otthonában? Van-e most főállású orvosa az idősotthonnak, ha igen, mióta?

A Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályának válasza:

"Nem igazak az értesülések. Az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben. Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában - az adminisztrációs feladatok végzésében - csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására".

Karácsony Gergelyék tehát a válaszukban egyetlen szót sem ejtenek főállású orvosról, de tételezzük fel, hogy a húsvéthétfőn szerződtetett orvos főállású orvosként került az intézményhez. Azt azonban nem cáfolták a mai napig sem, hogy az előző szakembert – akinek ugyan március 31-ig szólt a szerződése – március huszadikán felmentették a munkavégzés alól. Ez azt jelenti, hogy

több mint három hétig, március 21. és április 12. között a törvényi előírások ellenére sem volt főállású orvosa az idősotthonnak.

Ahogyan arról már tegnap is beszámoltunk, a főpolgármester valójában csak játszik a szavakkal, amikor arról beszél, hogy folyamatos volt az orvosi ellátás a Pesti úti Idősek Otthonában, hiszen az intézménynek valóban van háziorvosi szerződése, de a háziorvosok nincsenek az intézményben, főállású orvosuk pedig a válaszuk szerint sem volt hetekig. Pont azokban a hetekben, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben, hiszen

március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta több mint 200 főnél mutattak ki, a halálos áldozatok száma pedig azóta 18 főre emelkedett az idősotthonban.

Tegnap az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta:

Forrás: Koncz Márton- Origo

Az Origo az ügyben megkereste az illetékes kormányhivatalt - válaszukat várjuk -, és az idősotthon március huszadikán felmentett egykori főállású orvosát, aki azt mondta, hogy nem nyilatkozhat, mert titoktartási kötelezettsége van, és ez alól csak a hatóság adhat felmentést. Felmerül a kérdés: vajon miért kért titoktartást az idősotthon egykori munkavállalójától?