Orbán Viktor ismertette az élet újraindításának első lépéseit - szerdai összefoglaló

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, belváros, járókelő, séta, maszk
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette azt, hogy milyen lépésekkel kezdődik az élet szigorú menetrend szerinti újraindítása. Az idősek és a legfertőzöttebb régió (Budapest és környéke) védelmét fenntartják, az ország többi részén viszont új védelmi intézkedések jönnek. Vidéken korlátozás nélkül kinyithatnak az üzletek, kötelező maszkviselés mellett. Szerdán kiderült az is, hogy egymillió forintra büntette meg a budapesti kormányhivatal a főváros kezelésében lévő Pesti úti idősotthont a súlyos hiányosságok miatt. Világszerte ellentétes tendenciák jellemzik a járvány terjedését, de egyre több országban gondolkoznak az élet újraindításán.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán. A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk. A kormányülés után arról tájékoztatott:

a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a "védekezés embert próbáló munkájában".

A bejelentés legfontosabb elemei

- Az élet fokozatos újraindítása történik szigorú menetrend szerint.


- Az idősek és a legfertőzöttebb régió védelmét fenntartja a kormány.


- Az intézkedéseket kéthetente járványügyi szakértőkkel felülvizsgálják.


- Kötelező lesz a maszkviselet

a tömegközlekedésen és az üzletekben. A másfél méteres védőtávolságot is be kell tartani.

Felkészült az egészségügy

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja, a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is.

"Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna"

- fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: "a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk". A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni - tette hozzá.

Budapesten és környékén érvényben marad a kijárási korlátozás

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Emlékeztetett, hogy a fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak.

- közölte. Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd - szögezte le.

Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják - fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik - tette hozzá.

Kiemelte: a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat. Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy

- zárta szavait a kormányfő.

Hétfőtől lépnek életbe a változások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (a virágüzletekre vonatkozó kivételével, az már pénteken életbe lép). Kovács Zoltán hozzátette:

Azt mondta: május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása "mindannyiunk által vágyott", a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés.

Súlyos hiányosságokra derült fény a Pesti úti idősotthonban

Szerdán az is kiderült, az Origo kérdése nyomán, hogy a magyarországi idősotthonok fertőzötteinek több mint fele a budapesti idősotthonokban található, míg a halálesetek több mint 70 százaléka a fővárosi intézményekhez köthető. Maruzsa Zoltán pedig arról beszélt az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy biztonságos körülmények között megtartható az idei érettségi.

Súlyos hibákat találtak a Pesti úti idősotthonban Forrás: Koncz Márton- Origo

Szintén szerdán egymillió forintra büntette meg a feltárt súlyos hiányosságok miatt a főváros által vezetett Pesti úti idősotthont az illetékes kormányhivatal. Az ellenőrzés során többek között kiderült, hogy a szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető.

Az intézményben 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt a meghaltak száma.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kedden a népjóléti bizottságban azt mondta, semmilyen higiéniai probléma vagy ezzel kapcsolatos megbetegedés nincs az otthonban; gyorsan bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

Az alapvető jogok biztosa pedig hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

Már több mint hárommillió fertőzöttet regisztráltak

Szerda este 3 190 567 volt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte, a halálesetek száma 225 844, a gyógyultaké 986 706 volt.

Az Egyesült Államokban 1 049 431-en betegedtek meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegségben, a halálesetek száma 60 640. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt közölte, hogy tovább csökken a halálos áldozatok száma, kedden 330 páciens halt meg a koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegségben. "Ez még mindig kiábrándítóan magas szám" - tette hozzá.

Olaszországban egy nap alatt 323 új halálos áldozata van a járványnak, a halálesetek száma a járvány kezdete óta elérte a 27 682-t. Az aktív fertőzöttek száma szerdán 105 205-ről 104 657-re csökkent, 19 210 Covid-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 1795-öt intenzív osztályon.

Spanyolországban eddig 24 275-en veszítették életüket, 325-en az elmúlt egy nap során. A fertőzésből eddig 108 947-en gyógyultak fel, számuk 6399-cel emelkedett szerdán. Eddig 212 917 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust PCR-tesztekkel.

A francia egészségügyi minisztérium összesítése szerint Franciaországban 24 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, de napról napra egyre nagyobb mértékben csökken a kórházi betegek száma. Az elmúlt 24 órában 427-tel 24 087-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 367-hez képest. Kórházban 243-an haltak meg a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a keddi 313 után, és ezzel 15 053-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 9034-en haltak meg - 184 új halálesetet jelentettek az előző napi 54 után.

Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé szerdától a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése. A kórházakon kívül bekövetkezett halálesetekkel együtt több mint 26 ezer halálos áldozata van a járványnak Nagy-Britanniában.

Már több mint 26 ezer áldozata van a koronavírusnak Nagy-Britanniában Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Shinichi Ikeda

Ötpontos tervet mutatott be a lengyel elnök

Belgiumban a szerdai adatok szerint 525 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám több mint százzal kevesebb az előző két nap statisztikáihoz képest. A 11,5 millió lakosú országban csaknem 48 ezer esetet tartanak számon, a halálesetek száma 7501.

Ausztriában az elmúlt 24 órában kevesebb mint 50 ember tesztje lett pozitív; eddig összesen 15 352-en fertőződtek meg koronavírussal. Közülük 12 779-en gyógyultak meg. A halálesetek száma 580.

A járvány okozta válság legyőzését célzó ötpontos együttműködési tervet mutatott be Andrzej Duda lengyel elnök az európai államfőkhöz szerdán intézett levelében. Az Európai Unió, az uniós integrációra törekvő Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országainak államfőinek címzett levelében Duda leszögezi: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hiányoznak a világméretű válságok kezelését szolgáló hatékony eszközök.

Jelentősen lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számának növekedése továbbra is alacsony, a gyógyultaké felgyorsult, míg a járvány halálos áldozatainak száma stagnál a napi adatokban. Ez a helyzet lehetővé tette a kormánynak, hogy fokozatosan újraindítsa a közéletet és a gazdaságot.

Forrás: AFP/Michal Cizek

Újraindul az élet Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában is fokozatosan újraindítják az életet. Szigorú intézkedések mellett szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal. Szlovéniában tízzel, 1424-re nőtt a fertőzöttek és hárommal, 89-re a halálesetek száma. Horvátországban 24 óra alatt 15-tel, 2062-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig néggyel, 67-re. Szerbiában az utóbbi 24 órában 8275-ről 8497-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Törökországban szerdán tovább mérséklődött a koronavírus okozta halálesetek száma, az elmúlt 24 órában 89-en vesztették életüket, és ezzel számuk összesítve 3081-re nőtt. A gyógyultnak minősítettek száma immár harmadik napja rekordmértékben, ezúttal 5231-gyel nőtt, és 44 022-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma április 19. óta lassan csökkenő trendet mutat, és három hét óta először került 90 alá.

Megkezdődött a tervezés azzal kapcsolatban, hogy az orosz régiókban hogyan oldják fel a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a helyi adottságoknak megfelelően. Eközben a napi halálozások száma először lépte túl a százat, az eddig ismertté vált fertőzéseké pedig megközelítette a 100 ezret Oroszországban.

Oroszországban már több mint 100 ezer fertőzött van Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Golenkov

Bezárták a világ legnagyobb menekülttáborát

A koronavírus-járvány miatt szigorú kijárási tilalomban, legközelebbi családtagjaikkal, otthonaikban ünnepelték az izraeliek az ország alapításának 72. évfordulóját szerdán. Izraelben több hete folyamatosan csökken az új Covid-19-es megbetegedések száma. Szerdán 91-en voltak lélegeztetőgépen a 7641 számon tartott fertőzött közül. Eddig 15 782 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, és 212-en haltak bele a betegségbe.

Ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik - közölték szerdán dél-koreai egészségügyi szakértők. Az ilyen paciensek száma 277.

Kína szigorítani fogja a koronavírus-járvány elleni védőeszközök és felszerelések minőségének ellenőrzését, és fokozottan ügyel kereskedelmük tisztességes voltára - jelentette be szerdán a kínai minőségellenőrzési hivatal és a piacfelügyelet.

A kenyai kormány a koronavírus miatti aggodalomból elrendelte a világ legnagyobb menekülttáborának lezárását az afrikai ország keleti részén található Dadaabban - számolt be egy a helyszínen tevékenykedő segélyszervezet szerdán. A CARE nevű szervezet aggasztónak nevezte a helyzetet, mert több mint 270 ezer emberre mindössze 110 kórházi ágy jut.