Az országban eddig 27 idősotthonban igazoltak már koronavírus-fertőzést, 628 gondozott, 87 dolgozó fertőzött, és már 66 idős ember halt meg - ezt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be a szerdai sajtótájékoztatóján.

Az is kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonok közül 6 intézményben van hivatalosan is igazolt koronavírusos, ezekben összesen 360 idős gondozott, 60 dolgozó lett fertőzött, és 49-en haltak meg. 

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonok közül tehát már nemcsak a Pesti úton, hanem két 11. kerületi, a Rózsa utcai, a Rupphegyi, a Kútvölgyi úti idősotthonban is megjelent a vírus. 

Az idősotthonok között a legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott, 26 dolgozó és 34 elhunyt van jelenleg. A Rózsa utcában 53 gondozott és 20 dolgozó, a Kamaraerdei úton 10 gondozott és 3 dolgozó, a Kútvölgyi úton és a Bánk Bán utcában 1-1 gondozott, a Rupphegyi úton pedig 1 dolgozó fertőzött. 34 halott a Pesti útról kerül ki, 14 meghalt ember a Rózsa utcából és 1 fő a Kútvölgyi útról – tudtuk meg a Koronavírus Sajtóközpont kérdésünkre küldött válaszából.

A Pesti úti Idősek OtthonaFotó: Koncz Márton - Origo

Ezek szerint az összes idősotthonban igazolt fertőzött 57%-a fővárosi fenntartású idősotthonban él, és az összes idősotthonban meghaltak 74%-a is ezekből az intézményekből kerül ki. A Pesti úti idősotthon lakói az összes idősotthonban fertőzöttek 47%-át teszik ki, az összes idősotthonban meghalt ember több mint fele a Pesti úti idős otthon gondozottja.

Érdekesség, hogy a szintén Budapesten található, de nem önkormányzati fenntartásban lévő közel hatszáz idős emberről gondoskodó Olajág Otthonokban viszonylag kevés, 50 igazolt fertőzött van, és 7 ember halt meg. Ezenfelül másik 3 nem önkormányzati fenntartású budapesti idősotthonban jelent meg kevés esetszámmal a vírus, de azokban haláleset eddig nem történt.