A Balatoni Hajózási Zrt. – sok más turizmusból élő vállalkozáshoz hasonlóan – rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt. A társaság alapvető célja a veszteségek minimalizálása, a munkahelyek többségének megmentése, ezért reorganizációs tervet készítettek, melyet a tulajdonosok elfogadtak. A döntésnek köszönhetően több milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre többek között a kompközlekedés fejlesztésére.

A Balatoni Hajózási Zrt. reorganizációs tervének célja, hogy a társaság alkalmazkodni tudjon a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez, és fenn tudja tartani a hosszú távú működőképességet, és ezzel a munkahelyeket. A személyhajózási szezont nem lehetett elkezdeni, és a révközlekedés is csupán a szokásos forgalom harmadát bonyolítja le, ezért még az optimistább forgatókönyv szerint is rendkívül súlyos gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie 2020-ban a Bahartnak.

Forrás: Travelo

A megszavazott reorganizáció  olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a működőképesség megőrzéséhez szükségesek. Ezek közé tartozik, hogy - a személyhajózás optimalizálása érdekében - megszűnik hat menetrend szerinti és négy sétahajójárat. Ezek kihasználtsága alacsony volt, így működtetésük gazdaságtalanná vált. 

A társaság öt öreg, műszakilag elavult, veszteséget termelő hajót kivon a forgalomból, ezek közül hármat elad. A Bahartnak 22 közforgalmú kikötője van, ezek közül négyet bezár, és nyílt árverésen értékesít, ezzel együtt nyilvános pályázatot ír ki a vitorláskikötők bérleti szerződés keretében történő üzemeltetésére, 2021. január 1-jei kezdettel.  A társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így a jövőben sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A bevételeket fejlesztésekre és a kompközlekedés korszerűsítésére fordítják.

Május 4-én szigorú szabályok mellett fokozatosan újraindult az élet Magyarországon. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette, hogy a felmérések szerint a járvány lecsengése után a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni, a többség aktív szabadidős tevékenységet szeretne végezni, és fürdőszolgáltatásokat kíván igénybe venni.

A balatonfüredi Tagore sétány május 6-ánFotó: Hirling Bálint - Origo

Vagyis, alappal lehet bízni abban, hogy a járvány után a Balatonhoz is sokan fognak majd utazni. Ráadásul április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. 

A Bahart tulajdonosainak döntése azt segíti elő, hogy mikor teljesen visszatér az élet a régi kerékvágásba, a társaság régi versenyképességét megőrizve fejlődhessen tovább.