A járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekhez igazodva jövő héttől Pest megyében is szervezhetőek közlekedési vizsgák. Az egyes helyszíneken a jelentkezések függvényében hirdetik ki az első időpontokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. május 6-án hozott döntése értelmében Budapest és Pest megye kivételével már a hét elején újraindulhattak a márciusban felfüggesztett közlekedési vizsgák, és utánképzések.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: Hétfőtől csütörtökig a különböző kategóriákban összesen közel 2500 vizsgázó adott számot felkészültségéről.

Ezen belül a legtöbb jelentkezőt felvonultató „B" kategóriában mintegy 1300 fő tett le elméleti (1000) vagy gyakorlati (300) vizsgát.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (korábbi felvétel).Forrás: MTI/Komka Péter

Összességében elmondható, hogy az újraindulás után sikeres vizsgát tevők aránya valamennyi kategóriában felülmúlta a korábbi időszak átlagát. A mutató a közlekedési alapismeretekből vizsgázók esetén 66-ról 70 százalékra, a forgalmi vizsgát tevők esetén 56-ról 66 százalékra javult. A vizsgák minden esetben fennakadások nélkül zajlottak, a résztvevők fegyelmezetten követték a biztonsági előírásokat

- ismertette az államtitkár.

A korlátozó intézkedések legutóbb bejelentett feloldásával összhangban a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. Pest megye területén is haladéktalanul megkezdte a közúti járművezetői és közúti közlekedési szakemberek vizsgáinak szervezését. A társaság ezzel párhuzamosan megnyitotta ceglédi, pomázi, szigetszentmiklósi és váci ügyfélszolgálati irodáit.

IllusztrációFotó: Polyak Attila - Origo

A Vizsgaközpont már a mai naptól fogadja az autósiskolákból beérkező vizsgajelentéseket.

A vizsgák a jelentkezők számának függvényében várhatóan a jövő hét első felében kezdődhetnek meg.

Az egyes helyszíneken továbbra is csak azok vizsgázhatnak, akik életvitelszerűen az adott területen (településen, megyében) élnek, vagyis a budapesti lakosok ebből a célból még mindig nem utazhatnak vizsgázni az ország másik részébe. A Vizsgaközpont változatlanul csak ott szervez vizsgákat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni.

A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés, azaz a maszk és kesztyű viselése.

A társaság a veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezeli az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosít új időpontot