Így próbálta Gyurcsány igazságbeszédnek tettetni az őszödi hazugságbeszédet

2020.05.26. 07:58

Gyurcsány Ferenc és szűkebb köre az őszödi beszéd 2006-os nyilvánosságra kerülése óta számtalan módon próbálta meg elterelni a lényegről a figyelmet, ami nem más, minthogy a DK jelenlegi elnöke, bukott szocialista miniszterelnök már az első miniszterelnöksége idején becsapta a magyar embereket. Kezdetben a beszéd hamis értelmezésével próbálkozott a baloldali média segítségével, amikor erre az emberek nem voltak vevők, azt próbálta elhitetni, hogy "MSZP-n belüli ellenfelei" szivárogtatták ki a beszédet. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke még az MSZP miniszterelnökeként 2006. május 26-án, az országgyűlés választások után egy hónappal, a szocialista frakció előtt Balatonőszödön zárt ülésen tartott egy olyan beszédet, ami után minden felelős politikusnak le kellene mondania, de ő végül erkölcsi és morális aggályoktól mentesen 2009-ig maradt, amikor már annyira népszerűtlen volt, hogy tarthatatlanná vált a helyzete.

A beszédről készült felvételeket annak elhangzása után négy hónappal, szeptemberben juttatták el ismeretlenek több hazai sajtóorgánumhoz, ezekből pedig kristálytisztán kirajzolódott, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya éveken keresztül hazudott a magyar embereknek.

Itt hangzott el az a hírhedtté vált mondata is, hogy: „Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!", vagy épp az is, hogy

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.

Illetve, hogy Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.

vagy hogy: Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk"

Az elhangzottak, a hazugságok és átverések - zárt ajtók mögötti -  teljes beismerése Gyurcsány Ferenc szájából országos tüntetésekhez vezettek, amiknek legismertebb epizódja az MTV-székház „ostroma" volt. A magyarok véleményével mit sem törődve Gyurcsány Ferenc nem mondott le, még azután sem, hogy október elsején megsemmisítő vereséget szenvedtek az önkormányzati választásokon a Fidesztől és szövetségeseitől.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, a botrány kirobbanása utánForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A nyomás folyamatosan nőtt Gyurcsányon, melynek végén az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án a felsőbb utasításra azonosítószám nélkül tevékenykedő rendőrök ártatlan embereket hurcoltak el, volt, akinek a szemét is kilőtték gumilövedékkel. Ezt az időszakottúlzás nélkül nevezhetjük a rendszerváltozás utáni Magyarország legsötétebb időszakának, amiben Gyurcsány Ferenc is csak a beszéd kiszivárgása után 3 évvel mondott le. 

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének szivárogtatóit ugyanakkor a mai napig homály fedi. A DK elnöke többször is tagadta, hogy ő szivárogtatta volna ki, azt mondta, neki ez nem állt érdekében. Egyes vélemények szerint azonban Gyurcsány egyszerűen csak annyira önhitt volt, hogy elszámította a közvélemény reakcióját. Azt hitte, a beszéd kiszivárgásával el tudja hitetni, hogy a megszorításokra muszáj sort keríteni, és valójában ő nem is az okozója, hanem a megoldója a válságnak.

A Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozása az ügyben 2009-ben zárult le, és azt az eredményt hozta, hogy a felvételek készítése nem volt jogellenes, és hogy nem a balatonőszödi üdülőn kívülről készítették, vagyis a beszéd helyszínén vették fel. Gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy a szivárogtatók az MSZP szűkebb elitjébe tartoznak, magyarán Gyurcsány szűkebb környezetéhez vagy a pártvezetéshez tartoztak.

Gyurcsány Ferenc próbálta eljátszani az igazmondó politikus szerepét, akiből egyszer csak kitört az igazságvágy, csakhogy ez egy olyan felvétel után, amiben beismeri a hazugságokat, nem igazán sikerült.

2007 májusában, egy évvel a balatonőszödi frakcióülés után interjút adott a Népszabadságnak, amelyben a botrányos kijelentéseit "szenvedélyes igazságbeszédnek" próbálta beállítani.

Egészen pontosan azt mondta, hogy: „Az őszödi a legszenvedélyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltozás óta." Illetve azt is hozzátette, hogy inkább nyilvánosan és "egynémely jelző" elhagyásával kellett volna elmondania. Valójában ez volt a beszéd legfelháborítóbb része: hogy titokban mondta el, megpróbálva eltitkolni az igazságot a magyar emberek elől.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tart a beszéd kiszivárogtatása után.Forrás: MTI/Beliczay László

Szijjártó Péter - akkor a Fidesz szóvivője - úgy reagált Gyurcsány szavaira, hogy Arcátlan, felháborító és elfogadhatatlan, ha valaki tudatosan hazudik egy országnak; ha nem lettek volna Gyurcsány Ferencnek ezek a hazugságai, akkor ma az emberek jobban élnének.

Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, hogy

(Gyurcsány) a Fidesz számára csak jogi értelemben Magyarország miniszterelnöke, erkölcsi és politikai értelemben bukottnak tekintjük, nincs vele miről tárgyalnunk. A mi higgadt, nyugodt álláspontunk az, hogy egy beteges hazudozóval van dolgunk.

Gyurcsány Ferenc 2009-ben megbukott miniszterelnökként, az ügy pedig újabb fordulatot 2011 júniusában vett, amikor a volt kormányfő egy lezárt borítékban átadta Mesterházy Attilának, az MSZP akkori elnökének azoknak a nevét, akik szerinte kiszivárogtathatták a beszédét.

Ennek az volt az előzménye, hogy az MSZP-ből azóta kilépett, de 2011-ben még elnökségi tag Szanyi Tibor megosztotta elméletét arról, hogy Gyurcsány és köre maguk hozták nyilvánosságra a beszédet. Valószínűleg azért választotta a kiszivárogtatást, mert ezzel akarta rákényszeríteni az MSZP-t, hogy feltétel nélkül támogassa a megszorításokat. Viszont elügyetlenkedték az egészet, mert sokat vártak vele - mondta Szanyi. 

Gyurcsány tagadta Szanyi állításait, és úgy reagált, hogy
Azt állítja Szanyi Tibor, hogy én szivárogtattam ki az őszödi beszédet. Bizonyítékot nem mutat, logikai következtetés alapján jutott erre a véleményre. Tibor téved. Amit tudok az ügyről, azt elmondtam pár hete a frakciónak.

Gyurcsány ezután - bizonyítékok nélkül - küldte el Mesterházynak a borítékot, a pártvezető viszont  a sajtó jelenlétében megsemmisítette a borítékot, így annak tartalma sohasem derült ki.

Mesterházy akkor úgy fogalmazott, hogy

ha Gyurcsány nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőlem sem várható, hogy ezt helyette megtegyem.

Ennek ellenére Gyurcsány 2012-ben, már DK-s vezetőként a TV2-nek egy interjúban utalásokat tett a lehetséges szivárogtatók személyére, mint mondta, értesülései szerint 2006-os MSZP-s vezetők, két férfi és egy nő állhat a botrány kirobbanása mögött. Nem voltak cáfolhatatlan bizonyítékai, így neveket nem említett, de azt is hozzátette, hogy az illetők tudják, hogy ő rájuk gondolt (valójában mindenki tudta, Gyurcsány köre ugyanis akkor már elterjesztette a pletykát arról, hogy Szekeres Imre, Baja Ferenc és Szili Katalin voltak a szivárogtatók, így ezzel a homályos nyilatkozattal csak a pletykát akarta megerősíteni).

A mai napig nem tudni, kiknek köszönhető az őszödi beszéd kikerülése, Gyurcsány változatos módon próbálta elterelni a lényegről a figyelmet. Akár Gyurcsány volt, akár MSZP-s ellenfelei, a lényeg nem változott: Gyurcsány Ferenc 2006 májusában a saját pártvezetésének bevallotta, hogy miniszterelnöksége idején, pusztán a politikai haszonszerzésért szemrebbenés nélkül hazudtak - reggel, éjjel, meg este.