Az Orbán-kormány az első pillanattól kezdve jelentős mértékben támogatta a családokat, 2010 óta sok ezer milliárd forintot hagyott a családoknál - közölte Lánczi Tamás politikai elemző pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az elemző emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben gazdasági és társadalmi összeomlás szélén állt, a többi között óriási volt a munkanélküliség, az államadósság, és mélyre süllyedt a gyermekvállalási hajlandóság.

Lánczi TamásForrás: MTI/Illyés Tibor

Az Orbán-kormány azonban hatékonyan lépett fel. Átvállalta az önkormányzatok hitelét, munkahelyeket teremtett, és csökkentette az adóelvonás mértékét is - hangsúlyozta Lánczi, aki hozzátette: amíg 2010 előtt egy átlagkeresetű magyar 63 százalékos személyi jövedelemadót fizetett, jelenleg az szja 15 százalék.  

A politikai elemző kiemelte, hogy emellett adókedvezménnyel támogatták a gyermeket vállalókat, és a rezsiköltségeket is csökkentették.

A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A kormány családpolitikájának köszönhetően a magyarok egyre jobban bíznak a jövőben, és egyre több gyermeket mernek vállalni. A csökkenő demográfiai trendet még nem sikerült megfordítani, de folyamatosan csökken a népességfogyás  - nyilatkozta Lánczi Tamás politikai elemző az M1 aktuális csatornán.