A Soros-szervezetek folyamatos üzletet akartak csinálni a kártérítésekből, ezt akadályozza meg az új törvény

Gyöngyöspata, iskolaügy, iskola
Gyöngyöspata, 2020. január 21. A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét", miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
A frissen benyújtott, az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslat egyértelmű célja, hogy a jövőben ne történhessen meg a gyöngyöspataihoz hasonló eset, amikor egy egész települést büntet a bíróság egy kisebbség vélt vagy valós sérelmei miatt, ami akár az érintett önkormányzatot is csődbe viheti. A törvényjavaslatot Horváth László miniszterelnöki megbízott, Gyöngyöspata országgyűlési képviselője nyújtotta be. A kártérítéseknek a jövőben ezért a Soros-szervezetek iparággá fejlesztett, az állami költségvetés megcsapolására irányuló biznisze helyett a képzésre és az oktatásra kell fektetniük a hangsúlyt, ami mindig a legbiztosabb hosszú távú befektetés.
Vágólapra másolva!

Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője a héten az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek többek között célja, hogy a jövőben a gyöngyöspataihoz hasonló perekben, ha valakit oktatásban ér hátrány, pénzbeli kártérítés helyett oktatásban és képzésben kell a kártérítést elrendelni.

A képviselő úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy

Horváth László szerint az iskolai erőszak gyökere nem az iskolában, hanem az elkövető családjában van, ezért a család felelőssége a gyermek iskolai viselkedése. Ha viszont a családnak nem szándéka, hogy gyerekének értékként mutassa be az iskolába járást, nem lehet előrébb jutni a probléma megoldásában - mondta.

Horváth László országgyűlési képviselő Forrás: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A javaslat kezdeményezi a diákok és tanárok biztonságát növelő iskolaőrség felállítását is.

Az iskolaőrség tagjai a tanítási időben jogosultak az iskola egész területén szakszerű és arányos intézkedésekre, szükség esetén kényszerítő intézkedést is alkalmazhatnak. Az országgyűlési képviselő az M1-en elmondta:

A kormány ezeken kívül indítványozta a büntethetőségi korhatár 12 éves korra csökkentését a tanárokat bántalmazó diákok esetében. Horváth László ezzel kapcsolatban elmondta, erre azért van szükség, mert a jelenlegi iskolai büntetések - jellemzően írásbeli figyelmeztetések - nem nevezhetők igazán büntetésnek, és azoknak nincs visszatartó erejük. Súlyosabb fegyelmi vétség esetén pedig túl hosszú és bonyolult az eljárás - tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy az iskolaőrségek létrehozása mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola.

Százmilliós kártérítés a Gyurcsány-kormány alatt kezdődött szegregáció miatt

Mint ismert, a bíróság a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004-ben, tehát az első Gyurcsány-kormány alatt kezdődött szegregáció ügyében hozott ítéletet. A pert Soros egyik magyarországi szervezete indította. Érdekes módon, amíg a Gyurcsány-Bajnai-kormányok voltak hatalmon, nem pereltek, csak miután az Orbán-kormány megalakult. Az eljárásban arra jutottak, hogy 62 roma diák számára 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak, ami így csődbe is menne. A bíróság döntését a Kúria is megerősítette.

A gyöngyöspatai intézmény vizsgálatát az az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (Chance For Children Foundation, CFCF) nevű szervezet kezdeményezte, amelynek legfőbb támogatója a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok. Maga a CFCF 2004-ben jött létre, ugyanakkor 2016-ban meg is szűnt (vagy inkább csak átalakult). Papíron a hátrányos helyzetű, főként roma származású gyerekek segítését tűzte ki célul, a valóságban a kártérítési bizniszen akartak nyerészkedni.

Forrás: MTI/Komka Péter

Ujlaky András, az alapítvány egyik alapítója 2016-ban gyakorlatilag elismerte, hogy politikai indíttatásból cselekednek:

- mondta az SZDSZ egykori lapjának, a Beszélőnek. Mindez azt jelenti, hogy céljaik között szerepelt az, hogy Magyarország ellen nemzetközi kampányt indítsanak.

A Figyelő egy korábbi cikke szerint „a szervezet munkatársai – köztük Mohácsi Erzsébet, aki Mohácsi Viktória, volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő testvére – voltak az eszmei megalapozói a hivatalosan a párbeszédes Jávor Benedek bukott EP-képviselő által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásnak, amely a romák hazai szegregációjának a vádjával indult.

A lap beszámolója alapján, annak ellenére is pereskedtek a roma tanulók „érdekében", hogy azzal a szülők és a helyi közösség nem értett egyet. Ujlaky a korábban említett interjúban arról is beszél, hogy az SZDSZ-es Mohácsi Viktóriával egy CEU-s kurzuson, Soros György egyetemén ismerkedett meg, testvérével, a már említett Mohácsi Erzsébettel közösen kezdték el kitalálni a "CFCF-projektet":

Ujlaky ugyanis mindenáron perelgetni akart.

A szervezet indulásakor a kezdőtőkét Eleőd és Ujlaky adták, de nem kellett sokat várni Soros György első utalására sem: már a legelső miskolci per után kaptak pénzt a Nyílt Társadalom Intézettől (OSI). Minden évben milliós összeget kaptak Soroséktól, amiről Ujlaky ezt mondta:

A Soros-féle jogvédők csupán pénzszerzésre törekedtek, a romákat pedig a kézzel fogható és hasznos tudás megszerzése helyett az ingyen állami milliók felé terelték, mindezt az első Gyurcsány-kormány alatt kezdődött iskolai szegregáció miatt.

A gyöngyöspatai ügyben megítélt 100 milliós kártérítésről többen azt mondták: azt uzsorahiteleik törlesztésére fordítják, vagy a házra - oktatásra, felzárkózásra azonban nem.

- mondta Horváth László ezzel kapcsolatban.

Januárban a szegregáció miatt elmarasztalt iskola egykori igazgatója a HírTV-nek nyilatkozva elmondta: verbálisan és fizikailag is bántalmazták a gyöngyöspatai tanárokat. Molnár Károly tavaly szeptemberig vezette a Nekcsei Demeter Általános Iskolát, mint mondta,

Azt is hozzátette: Nagyon sok olyan eset volt, amikor minősíthetetlen hangon beszéltek velünk, volt fizikai bántalmazás is az elmúlt évtizedben, s azt gondolom, hogy egy tanár, aki erre teszi az életét, nem ezért indul a tanári pályán, hogy ezt kelljen nap mint nap elviselni. És az utóbbi időben mindennapossá váltak ezek - mondta a korábbi intézményvezető.

A HírTV tudósítását itt nézheti meg: