A baloldali kamuvideó és a veszélyhelyzet megszüntetése is téma volt az Operatív Törzs tájékoztatóján

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
Egy nőt gyanúsítanak a baloldali kamuvideóval kapcsolatban, a nőt kihallgatták, lakásán házkutatást tartottak a rendőrök és tárgyi bizonyítékokat is lefoglaltak - közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Az Országgyűlés ma dönt a veszélyhelyzet megszüntetéséről, ezzel várhatóan újra kinyithatnak a mozik, a színházak, valamint az egészségügyi, illetve rendvédelmi dolgozók korlátozás nélküli kiutazása válik lehetővé - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs munkatársa.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, rendőr alezredes elmondta, hogy az Országgyűlés kedden várhatóan megszünteti a veszélyhelyzetet. A sikeres védekezésnek köszönhetően a különleges jogrend nem indokolt – tette hozzá.

Várhatóan a mozik, színházak újra kinyithatnak és az egészségügyi, illetve rendvédelmi dolgozók korlátozás nélküli kiutazása válik lehetővé.

Arra is kitért, tegnap megalakult az Operatív Törzs

azonnali bevetési egysége, amelynek feladata, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

Például átcsoportosíthatja az egészségügyi dolgozókat és kijárási korlátozásokat rendelhet el a járványügyi bevetési egység. Erről itt írtunk részletesebben.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló alkalmazást jelenleg 654-en használják aktívan, és összesen 7545 karantén van érvényben. Rémhírterjesztés ügyében már 127 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást, eddig 81 főt hallgattak ki – ismertette Kiss Róbert.

Egyetlen új esetet regisztráltak

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a kedd reggeli legfrissebb adatokat a járványról, kiemelve, hogy csupán eggyel nőtt a hazai fertőzöttek száma. Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma ezer alá csökkent – tette hozzá.

Életünk visszatér a régi kerékvágásba a veszélyhelyzet megszűnésével – mondta az országos tisztifőorvos.

Minden mutató abba az irányba mutat, hogy konszolidálódott, lezajlott az első hulláma a vírusnak

– húzta alá Müller Cecília. A járvány rendkívül kedvezően alakult itthon, azonban ki kell emelni, hogy a pandémia jelenleg is zajlik az országban – fűzte hozzá.

Az emberi kapcsolataink is rendeződhetnek – mondta Müller Cecília, aki szerint ennek ellenére oda kell figyelnünk. A vírus továbbra is jelen van Magyarországon, így a higiéniás szabályok változatlanul érvényben vannak – emelte ki az országos tisztifőorvos, aki arra kért mindenkit, hogy a hivatalos fórumokról tájékozódjon, így a koronavirus.gov.hu. tájékoztató portálról.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az idősek vásárlási sávjának eltörléséről vagy annak épp megtartásáról a kormány fog dönteni. Müller Cecília kitért a gyerekek nyári szünidejére is. Üljön le a család, és készítsen egy tervet. Nem egy szoros terv kell, hiszen éppen nyárról van szó – tette hozzá.

Kiemelte, az idősekre továbbra is oda kell figyelni.

Azoknál a családoknál, ahol az időseknek nincs súlyos betegsége, nincs semmi akadálya annak, hogy a nagyszülők vigyázzanak az unokáikra

– emelte ki az országos tisztifőorvos. A gyermekek táborozásáról Müller Cecília azt mondta, hogy csak egészséges gyermekek vehetnek részt. Azt javasolja, hogy a táborvezetők tartsanak eligazítást a táborban résztvevő gyermekeknek.

Müller Cecília

a külföldi utazásokkal kapcsolatban azt kérte, hogy a családok tájékozódjanak az utazás előtt. Ha egy család úgy dönt, hogy utazik, érdemes hazai nyaralóhelyet választani.

Ha mégis úgy döntenek, hogy külföldre utaznak, akkor mindenképp tájékozódjanak alaposan, ezt a Külügyminisztérium, a konzulátusok és a WHO honlapján lehet megtenni, utóbbinál követhető a vírus jelenlétének mértéke az adott országban. Érdemes oltóközpontba is ellátogatni, ha trópusi országba utaznak – tette hozzá.

Egy nőt gyanúsítanak a baloldali kamuvideó kapcsán

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a sajtókérdések előtt ismertette:

a készenléti rendőrség nyomozást rendelt el a baloldali kamuvideó kapcsán. Egy nőt gyanúsítanak, akit a rendőrök kihallgattak, valamint tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, és a gyanúsítottnál házkutatást tartottak

– árulta el Gál a fejleményeket.

A jelenleg hatályos kormányrendelet szabályozza a ki- és beutazásokkal kapcsolatos szabályokat – ismertette újságírói kérdésre Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az Origo kérdésére Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, továbbra is meg kell tartani a személyi és környezeti higiéniás szabályokat.

– hívta fel a figyelmet.