A főváros vezetése szerencsétlenkedik és csak kifogásokat keres, pártpolitikai csatározásokat folytat mindenért a kormányt hibáztatva. Budapestből lassan csatateret csinálnak saját politikai céljaik érdekében - minderről Láng Zsolt beszélt az Origónak a Lánchíd felújításának a leállítása kapcsán. A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt mondja, Karácsonyék biztosan nem erre kaptak felhatalmazást és bizalmat a választóktól.

Én is azt kérdezem a fővárosi baloldali vezetéstől most már hetek, hónapok óta, hogy miért nem kezdték meg a felújítást, mivel halaszthatatlan a Lánchíd felújítása, ebben mindenki egyetért - mondta Láng Zsolt az Origónak. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, ennek ellenére még mindig nem írták ki a közbeszerzést, amely a Váralagút nélkül, kizárólag a Lánchíd felújításáról szól. A főváros vezetése szerencsétlenkedik és csak kifogásokat keres, pártpolitikai csatározásokat folytat, mindenért a kormányt hibáztatva. Budapestből lassan csatateret csinálnak saját politikai céljaik érdekében. Biztos vagyok benne, hogy nem erre kaptak felhatalmazást és bizalmat a választóktól - tette hozzá Láng Zsolt. 

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője szerint minden szakértői vélemény szerint lassan veszélyes állapotban van a LánchídForrás: MTI/Balogh Zoltán

Betondarabok eshetnek le

Láng Zsolt arról is beszélt, hogy minden szakértői vélemény szerint lassan veszélyes állapotban van a Lánchíd. Lassan ott tartunk, hogy betondarabok hullhatnak a híd alatt közlekedő autókra és hajókra. Ezt a főváros által rendelt jelentés is tartalmazza. Ezzel Karácsony Gergely is tisztában van. Azt is tudjuk, hogy minél később kezdődik el a Lánchíd felújítása, annál tovább fog tartani és annál több pénzbe kerül majd - mondta Láng Zsolt.

A Fidesz-KDNP frakciója, valamint a kormány ugyanúgy számtalanszor együttműködést és szakértő segítséget ajánlott a főváros vezetésének, amit sorozatosan elutasítottak. Nemrég egyik főpolgármester-helyettestől átkerült az ügy a másikhoz. Ennyi történt nyolc hónap alatt. Pedig előkészített projektet és a hozzá szükséges anyagi forrásokat vettek át 2019 októberében - mondta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Nagyon nagy a baj

Mint arról korábban beszámoltunk, az Msc–Főmterv konzorciuma a Lánchíd hídszemléjének elvégzéséről készített, 9. rajzszámú jelentésében a következők állnak:

  • csak remélni lehet, hogy a komplex hídfelújítás megkezdéséig rendelkezésre álló időszakban nem következik be nem várt esemény a hídszerkezetben;
  • nagyon nehéz bármilyen prognózist adni arra nézve, hogy mikortól várható a romlási folyamat egy intenzívebb, balesetveszélyesebb szakaszba fordulása;
  • a korábbiakban már megfogalmazott aggodalmak továbbra is fennállnak, sőt az idő előrehaladtával súlyosbodnak;
  • az öttonnás össztömeg-korlátozás bevezetése minden bizonnyal hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, a vasbetonszerkezetről kisebb betondarabok lehullhatnak. Ezek esetlegesen kárt is okozhatnak a híd alatt, az alsó rakparton áthaladó gépjárművekben vagy akár a Dunán úszó járművekben;
  • a pályalemez vasbeton szegélybordáinak és az azokat alátámasztó acéltartóknak az általános korróziós állapota igen súlyos; 
  • a legnagyobb kockázat a déli oldali járdalemeznél áll fenn: ennek a gyorsuló romlása könnyen tömeges lemezbeszakadásba fordulhat át, ez pedig olyan mértékű balesetveszély rizikóját rejti, amely esetlegesen szükségessé teheti a hídi járdák lezárását a gyalogosforgalom elől. A járdalemez bárhol és bármikor átlyukadhat, ennek pontos helye és ideje nem prognosztizálható.

A vizsgálatsorozatot a Budapest Közút Zrt. rendelte meg: a szerződés értelmében a szerkezeti részek szemrevételezését a mérnöki irodák több alkalomra bontva végezték el.

10 milliárd forintról döntött egy személyben Karácsony

Arról is írtunk, hogy miközben a Lánchíd tragikus állapotba került, Karácsony Gergely hivatala, a Városháza egymilliárd forintból újulhat meg - ez derül ki a főváros hivatalos honlapjára feltöltött főpolgármesteri rendeletből. A veszélyhelyzet megszűnésével Karácsony rendkívüli hatalmának is vége, azonban a baloldali főpolgármester kihasználva a különleges jogrend utolsó napját, 10 milliárd forint sorsáról döntött egy személyben. 

A Lánchíd felújításán kívül mindenre van pénze KarácsonyéknakFotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor: Szánalmas, hogy pénzhiányra hivatkoznak

Nem baj, ha sok elméleti ember ül egy városházán, de akkor meg kell találniuk a gyakorlati szakembereket, akik kézbe veszik a dolgokat - mondta Orbán Viktor a Lánchídról a péntek reggeli rádióinterjúban. "Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést" - fogalmazott a kormányfő. Azt szánalmasnak tartom, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak- tette hozzá Orbán Viktor, majd megjegyezte, a főváros számláján százmilliárd forint feletti összeg van.

Tele vannak pénzzel, csak értelmesen kell felhasználni. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön!

- mondta a miniszterelnök.

Ha Tarlós lenne, rég megoldotta volna

Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, már folyna a felújítás, egy éven belül meg is lenne, azonban sokatmondó, hogy jelenleg semmit nem lehet tudni a felújításról - ezt már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője mondta a csütörtöki Kormányinfón.