Újabb intézkedésekről döntött a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért

Letenye, 2020. július 11. Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtt, Letenyénél 2020. július 11-én. A határátkelőnél 2 órás várakozással kell számolni, mert a horvát hatóságok kötelezően regisztrálják belépőket. Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs javaslatára szigorít a határellenőrzésen a kormány - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap délelőtt Budapesten. Vörös, sárga és zöld kategóriába csoportosítják az államokat. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra. A cél, hogy ne hurcolják be külföldről az országba a koronavírust.
Vágólapra másolva!

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna is, illetve egyes ázsiai országok.

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá Szerbia, Oroszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül, és az első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgároknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni.

Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírustesztje.

A helyszíni vizsgálat alapján karanténba kell vonulni mindenkinek 14 napra, ha felmerül a gyanú, hogy koronavírus-fertőzött. Ez lehet a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karantén vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karantén.

Ha a magyar állampolgár vagy rokona esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerül.

Ha az illető magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja,

illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.

Ha valaki karanténba kerül, sárga ország esetén egy, vörös ország esetén két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténból.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be. A külföldi a sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, ha az a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léphet be. Ha nem áll fenn fertőzés gyanúja, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténba kerül.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek pedig már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amelyre a karantén szabályai vonatkoznak.

Az új beutazási szabályok jövő kedden éjféltől lépnek hatályba.

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan vizsgálják felül.

Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtt, Letenyénél 2020. július 11-én Forrás: MTI/Varga György

A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban - mondta Gulyás Gergely. Itthon az aktív fertőzöttek száma viszont csökken, ezt szeretnénk fenntartani - tette hozzá.

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol.

Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat. Meg kell akadályoznunk a vírus behurcolását külföldről

- mondta Gulyás Gergely. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. Nekünk a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megteszünk, ami lehetséges, hogy megakadályozzuk a vírus visszatérését. Az Operatív Törzs javaslatára ezért hozta az intézkedéseket a kormány - tette hozzá a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy az Operatív Törzs péntek délig kapott időt, hogy kidolgozza javaslatait, amelyről ezután a kormány dönt. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyarországi adatok jók, a vírus behurcolása ellen kell védekezni.