Éjfélkor életbe lépett az ellenőrzés a határokon

Magyarország, Hegyeshalom, határátkelő, határ, koronavírus, járvány, korlátozások, határok lezárása, intézkedés, szigorítás, maszk, autók, forgalom, ausztriai határ, ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Pontban éjfélkor életbe lépett A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról és A járványügyi készültség utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten pénteken a Kormányinfón jelentette be, hogy szeptember elsején 0 órától külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére (néhány kivételtől eltekintve), a külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk, vagy öt napon belül, de legalább 48 óra eltéréssel két negatív koronavírustesztet kell szolgáltatniuk. A teszteket csak Magyarországon lehet elkészíttetni. Az intézkedések oka, hogy külföldön folyamatosan romlik a járványhelyzet, emiatt sokan a tengerpartokról vagy más nyaralásból behurcolták a vírust Magyarországra, és ez a veszély továbbra is fennáll. A cél pedig az, hogy ne kelljen szigorúbb járványügyi intézkedéseket hozni.
Vágólapra másolva!

Éjféltől életbe léptek az utazási korlátozások, amelyekre azért van szükség, mert Európában kitört a koronavírus-járvány második hulláma. Különösen a jelentős turistacélpontokban nőtt meg a fertőzöttek száma: Spanyolországban, Franciaországban újra különösen kritikus lett a helyzet, de jelentősen nőtt a fertőzöttek száma Görögországban, Horvátországban és más európai országokban is. Mindegyik országban kivétel nélkül a nyaralási szezonnal párhuzamosan, július elején-közepén kezdett el meredeken emelkedni a napi új fertőzöttek száma.

Korábban ezért Orbán Viktor miniszterelnök már felhívta a figyelmet, hogy szeptembertől lehetőleg senki se tervezzen külföldi nyaralást, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a legutóbbi Kormányinfón bejelentette, hogy Magyarország lezárja határait a külföldiek előtt. Az erről szóló kormányrendeletek vasárnap jelentek meg a Magyar Közlönyben, a részletes szabályozással.

Határellenőrzés hajnalban Hegyeshalomnál Fotó: Polyák Attila - Origo

A koronavírus-járvány második hullámához érve a legnagyobb veszélyt a behurcolás jelenti, így minden szükséges eszközt be kell vetni, hogy féken tartsuk a terjedést. Az első hullám felett aratott győzelmet ugyanis csak akkor lehet megismételni, ha az emberek ugyanolyan fegyelmezettséggel tartják be az előírásokat, mint eddig.

A cél egyértelműen az, hogy el tudjuk kerülni a komolyabb korlátozó intézkedéseket.

Gulyás Gergely a Kormányinfón éppen ezért bejelentette:

  • nem lesznek kijárási korlátozások
  • nem lesz külön vásárlási sáv az időseknek
  • nem lesz országos tanítási szünet, legfeljebb rövid időre egy-egy iskola zárhat be helyi fertőzés esetén.

Azért, hogy ez tartható legyen, az új szabályok alapján szeptember elsejétől a külföldről hazatérő magyar állampolgárok közül

  • aki a határon végzett orvosi vizsgálat alapján fertőzöttnek bizonyul, annak kijelölt karanténba vagy házi karanténba kell vonulnia, ezt az illetékes hatóságok határozzák meg
  • aki nem fertőzött, annak 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulnia
  • ha nem fertőzött, de nincs magyarországi lakóhelye, a hatóság jelöli ki a karantén helyszínét
  • a karantént akkor lehet elhagyni, ha a karantén ideje alatt öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel két negatív SARS-COV-2 PCR-tesztet produkálnak az érintettek.
Fotó: Polyák Attila - Origo

A külföldiekre vonatkozó legfontosabb főszabályt a kormányrendelet 3. pontjában az 5. paragrafus mondja ki, ez alapján

nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be.

Ez azt jelenti, hogy kocsival, vonattal, busszal, repülővel, illetve bármilyen más közlekedési eszközzel, vagy akár gyalog - nem léphetnek Magyarország területére.

Ez alól kivételt jelent, ha a beutazás előtt a külföldi állampolgár igazolni tudja, hogy Magyarországon

  • bírósági vagy más hatósági eljárásban kell személyesen részt vennie
  • olyan üzleti tevékenységet végez, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkezik
  • igazolt módon hallgatója vagy diákja az ország valamelyik oktatási intézményének, ahol tanulmányi vagy vizsgakötelezettséget kell teljesítenie
  • fuvarozóként tevékenykedik és a fuvarfeladat megkezdéséhez el kell jutnia egy bizonyos belföldi helyre, például felpakolni az árut, hogy aztán tovább szállítsák, vagy külföldről a munka végeztével hazatérne
  • családi eseményen (házasságkötés, keresztelő, temetés) szeretne részt venni
  • hozzátartozó gondozása, ápolása miatt utazna be az országba
  • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény résztvevője
  • magyarországi egészségügyi intézmény beutalójával vagy más igazolással rendelkezik, hogy Magyarországon vegyen igénybe egészségügyi szolgáltatást.

A kérelmeket elektronikusan kell benyújtani,

ezt meghatalmazott útján is lehet intézni. A kérelemben meg kell nevezni, hogy a fentiek közül melyik kivételre hivatkoznak a belépés érdekében, előre meg kell jelölni, hogy milyen személyazonosító okmánnyal igazolja majd magát a határon, illetve annak a számát is le kell jelenteni. A kérelmeket a Cégkapun, Ügyfélkapun, vagy a rendőrség honlapján található intelligens űrlap segítségével lehet beadni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ugyanígy az egyik legfontosabb kérdés, hogy a határ mentén élő ingázó dolgozók hogyan léphetik át a határt szeptember elsejétől. Erre vonatkozóan a 408/2020 (VIII. 30.) Kormányrendelet 6. pontja ad részletes tájékoztatást. Ennek főszabálya szerint a külügyminiszter által meghatározott

szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be Magyarország területére.

Ugyanilyen feltételek mellett térhetnek vissza az ingázók külföldről.

Tehát ez azt jelenti, hogy

  • a külföldről Magyarországra belépő ingázó dolgozó, akár a szomszédos ország állampolgára, akár magyar állampolgár, köteles a határtól számított 30 kilométeres sávon belül maradni, legfeljebb 24 órát, ezt követően pedig vissza kell térnie a kiinduló országba.
  • továbbá a meghatározott szomszédos országokban, a magyar határtól számított 30 kilométeren belül élő magyar állampolgárok 24 órára korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére, de 30 kilométernél távolabb ekkor sem lehet menni.
  • ez a gyakorlatban értelemszerűen azt jelenti, hogy a szomszédos országban lévő munkahelynek ezen a határon belül kell lenni.
Fotó: Polyák Attila - Origo

Az átutazókat illetően a tranzitáthaladásban, tehát például a teherforgalomban résztvevő nem magyar állampolgár sofőrök beléptetnek Magyarország területére, ha a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá magukat, és ennek eredménye nem állapít meg fertőzést. Természetesen a vírusmentesség mellett igazolni kell, hogy az áthaladás után a célországba az illető beléphet, erre vonatkozóan minden szükséges igazolást be kell mutatni. Az átutazók számára kijelölt határátkelőhelyeket, pihenőhelyeket és követendő útvonalakat a rendőrség a honlapján teszi közzé. Az átutazást csak és kizárólag a gépjármű műszaki meghibásodása miatt, vagy az áthaladók egészségügyi szükséghelyzete miatt lehet megszakítani, ezek nélkül 24 órán belül el kell érni a célország területét.

Hétfőn Orbán Viktor Bledben megállapodott a V4-országok vezetőivel, hogy azok a lengyelek, csehek és szlovákok, akik már szállást foglaltak Magyarországon, negatív teszttel beléphetnek az országba, és ezekből az országokból egy negatív teszttel a magyarok is hazatérhetnek.