Megdöbbentő felfedezést tett a svéd rendőrség a bűnbandák felszámolására irányuló akciója során. Kiderült, hogy több kiskorú is aktív részese bűnszervezeteknek, és hogy követtek már el komoly bűncselekményt is - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Már vannak olyan bűnbandák is, amelyeknek nyolc éves gyerekek a tagjai.

Miután tavaly novemberben egy 15 éves fiú meghalt egy lövöldözésben, a Rimfrost Hadművelet keretében a malmöi rendőrség most hat hónap alatt próbálta meg rendezni a közbiztonsági kihívásokat, és felszámolni az utcai lövöldözéseket, robbantásokat és bandaháborúkat. A program júniusban ért véget, de eredményei erősen megkérdőjelezhetőek, mivel a statisztikák szerint nemhogy csökkent, de nőtt a halálos kimenetelű utcai lövöldözések száma a városban. Bár tény, hogy 142-ről 135-re csökkent a "szokásos" összecsapások gyakorisága, azonban a vizsgált periódusban a halálos kimenetelű lövödözések száma 12-ről 25-re növekedett.

Felgyújtott és kiégett autók Göteborgban még 2018. augusztusábanForrás: AFP/Adam Ihse/Adam Ihse

A friss statisztikák emellett arra is rámutatnak, hogy a bandákban elkövetett komoly bűntények a kiskorúak körében is szokatlanul nagy számúak. Az említett hat hónapban ugyanis 80 olyan 8 és 14 év közötti gyermekről jelentettek a hatóságok, akik koruk ellenére csoportosan fosztogatnak. Stefan Sinteus malmöi rendőrfőnök szerint a jelenséget komolyan kell venni, mert itt nem csak bolti csokilopásról van szó, hanem komoly rablásokról, ezek a tettek pedig a későbbiekben komolyabb bűncselekményekhez, például a drogkereskedelemhez vezethetnek.

A svéd közbiztonság helyzete már régóta aggasztó tendenciákat mutat. A stockholmi rendőrség szerint egyre elterjedtebbek a modern fegyverek is a bűnbandák körében. Joakim Sturup elemző egy korábbi interjújában arra is rámutatott, hogy az automata fegyverek használata 50 százalékkal nőtt hét év alatt, a lövöldözések pedig már sokszor a civil lakosságot is veszélyeztetik.

A szakértő emlékeztetett a norsborgi lövöldözéses esetre is, mely során egy 12 éves kislány halt meg.

Ahogy azt korábban többször megírtuk, Svédországban elszabadult a bűnözés, miután jelentősen megnőtt a migránsok száma. Míg a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben csupán két kézigránátos támadást jegyeztek fel az országban addig 2016-ban már 39-et, és ennek a fele Stockholmban történt. 2011-2018 között összesen 116 kézigránátos támadás volt a skandináv országban, főleg a migránsok által nagy számban lakott városokban.