Budapest nem segít a vendéglátósoknak, leszavazták az 50 milliárdos támogatást

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Bikás park, vendéglátás, bezárt étterem, zárva
Vágólapra másolva!
50 milliárd forinttal segítené a budapesti gazdasági szereplőket a Fidesz frakciója – jelentette be Hassay Zsófia, a Fidesz budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Az ülésen a Fővárosi Közgyűlés ugyan elfogadta a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója által az ülésre benyújtott előterjesztést,

de azt módosító javaslatokkal lényegében teljesen átírták.

A Fidesz-KDNP képviselői sem a módosító javaslatoknál, sem az előterjesztés végleges elfogadásánál nem szavaztak.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója azt szorgalmazta, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására.

Az indítvány megszavazása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott,

a városvezetés a saját politikai céljait tükröző röpirattá változtatta az előterjesztést.

Kiemelte, a főpolgármester és az őt támogató pártok, kerületi vezetők csak a kormányra mutogatásra képesek, ahelyett, hogy a kormányhoz hasonlóan kötelezettségeket vállalnának, és kidolgoznák, mit tehetnének ők, illetve Budapest a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében.

Korábban írtuk:

50 milliárd forint elkülönítését indítványozta a Fidesz-frakció, hogy megakadályozzák azon gazdasági szereplők további gyengülését, akik már eddig is sok veszteséget szenvedtek el a fővárosban - mondta napirend előtt Hassay Zsófia a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén. A Fidesz képviselője szerint kapkodás van a fővárosban annak tekintetében, milyen módon kell segíteni a bajbajutottakon. Hassay felhívta a figyelmet arra, hogy

mindösszesen 10 millió forintot szavazott meg a Kamaraerdei idősotthon számára a Fővárosi Közgyűlés a járvány elleni védekezésre.

Úgy látja, ennél nagyobb támogatásra lenne szükség. A Fidesz-frakció támogatja a maszkviselés szigorítására vonatkozó javaslatokat, és bízik benne, hogy lesznek fertőtlenítőszerek a BKV-járatokon.

A budapesti vendéglátósokon is segítene a Fidesz 50 milliárdos csomagja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szigorították a maszkhasználatot

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd - döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

A közgyűlés nagy többséggel elfogadta a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Láng Zsolt: A fővárosnak félre kell tennie 50 milliárd forintot

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója azt szorgalmazza, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására, és ennek érdekében nyújtották be javaslatukat, amelyről a Fővárosi Közgyűlés hétfői délutáni rendkívüli ülésen születhet majd döntés – mondta korábban Láng Zsolt, a képviselőcsoport vezetője.

A koronavírus-járvány második hulláma nemcsak az egészségünket, hanem a gazdaság működőképességét és a munkahelyek megtartását is veszélyezteti.

- mondta Láng Zsolt.

A kormánypárti politikus hozzátette: a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója úgy gondolja, a fővárosnak félre kell tennie 50 milliárd forintot, hogy különböző pályázati utakon, illetve az érdekképviseletekkel történő egyeztetés alapján pénzt juttasson a turizmusban és idegenforgalomban dolgozó embereknek.

Orbán Viktor: Budapestnek segítséget kell adnia a taxisoknak, vendéglátósoknak

Hétfőn az is kiderült, hogy Budapest Főváros Önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint.

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt,

BUDAPESTEN KÜLÖN SEGÍTSÉGET KELL ADNI A TAXISOKNAK, VENDÉGLÁTÓSOKNAK, SZÁLLODÁSOKNAK, ÁLTALÁBAN AZ IDEGENFORGALMI SZEKTORBAN DOLGOZÓKNAK.

A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.