Operatív Törzs: Csak az orrot és szájat eltakaró maszkviselés a helyes eljárás

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, maszk, védekezés, védőfelszerelés, tömegközlekedés, busz
Vágólapra másolva!
A napi életet korlátozó szigorítások elkerülése érdekében a bevezetett szabályokat komolyan kell venni – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Magyarország és az egészségügy a járványügyi készültség állapotában van – derült ki az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília szerint

Az ezret követi a napi új esetek száma az elmúlt napokban, de most jellemzően a fiatal korosztály betegedett meg – mondta az országos tisztifőorvos. Az összes pozitív eset túlnyomó többsége a fiatal korosztályhoz tartozik, ők nem rendelkeznek erős tünetekkel, és tovább tudják adni az időseknek a betegséget – tette hozzá.

- mondta Müller Cecília. Helyesen kell hordani a maszkot, ahol azt a jogszabály előírja – tette hozzá. Főképpen zárt terekben kell kötelezően hordani maszkot, hogy ne tudjuk átadni a vírust.

Rengeteg helyen kötelező a maszkhasználat hétfőtől Fotó: Szabó Gábor - Origo

10 napra csökkent a hatósági karantén ideje

Müller Cecília elmondta, hogy azokban a helyzetekben, ahol nem tudjuk tartani a 1,5 méteres távolságot, ott javasolják a maszkhasználatot.

- tette hozzá. Akik külföldről érkeznek Magyarországra, vagy hatósági házi karanténra kötelezettek, azoknak 10 napig kell karanténban lenniük.

A tesztek hatósági áráról azt mondta, hogy új tényező, hogy aki szeretne tesztet csináltatni magának, mert külföldről érkezett, azok számára is elérhető a teszt 19 500 forintért.

Bezárnak 23 óra után a szórakozóhelyek

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeletes központjának helyettese arról beszélt, hogy az új védelmi intézkedések azt a szabályt szolgálják, hogy ne terjedjen a vírus. Az egyéni felelősségről azt mondta, hogy a 6 éven aluliak kivételével mindenki köteles maszkot viselni több helyen, így a tömegközlekedési eszközökön és különféle intézményekben.

Tilos 23 óra és reggel hat óra között szórakozóhelyen tartózkodni

- tette hozzá.

Tervszerűen zajlik a védekezés

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy tervszerűen zajlik a védekezés, hogy ne kelljen még több korlátozást bevezetni.

A járványhelyzet alakulása szerint döntenek újabb intézkedésekről

- tette hozzá.

Az úgynevezett vírustagadók és oltásellenes mozgalmak megalapozott szakmai véleményekkel nem rendelkeznek, és elbizonytalanítják az embereket - mondta az országos tisztifőorvos. Arra kérte őket, hogy ne terjesszék a nézeteiket.

A rémhírterjesztés továbbra is büntetendő cselekmény - mondta Kiss Róbert. eddig 140 rémhírterjesztési ügyben járt el a rendőrség.

Szigorúan ellenőrzik a maszkhasználatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nem mindenki kerül abba az intézménybe, ahová korábban tartozott. Mindez a beteg és az ellátószemélyzet érdeke - tette hozzá.

Az eddig elvégzett több mint 600 ezer teszt elenyésző része után fizettek az érintettek – mondta kérdésre Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kérdésre azt mondta, hogy

Rengeteg szabály változott hétfőtől

Az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szeptember 19-i tájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy hétfőtől kötelező lesz a maszk viselése például a moziban, színházban is. A sál, a kendő nem elfogadott már. Ahogy az sem, ha valakinek kilátszik a szája vagy az orra a maszk alól.