Fidesz-KDNP: Vera Jourová sértő kijelentései rombolják az Unió egységét

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. május 14. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos beszédet mond az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-én. A járvány miatt az eredetileg két napra tervezett plenáris ülés helyett egy napig tartó vita lesz, majd a második napon videókonferencia keretében tartják meg a szavazást. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja a Der Spiegelnek adott interjújában - más méltatlan kijelentések mellett - "beteg demokráciának" minősítette Magyarországot és kétségbe vonta a magyar választópolgárok ítélőképességét. Jourová az elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan kijelentéseivel szándékosan megsértette a magyar embereket, Magyarországot. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja a kijelentéseket - áll a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.
Vágólapra másolva!

- mondta a delegációvezető. Hozzátette: ennek érdekében a képviselőcsoport sürgősségi kérdéssel fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez.

Deutsch Tamás megjegyezte: az uniós biztosok szerződésekből fakadó kötelezettsége, hogy pártatlanul, elfogulatlanul, a szerződések őreként lépjenek fel.

Vera Jourová nyilatkozata egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a biztos alkalmatlanná vált az objektív és pártatlan biztosi munka ellátására.

Az elfogult kijelentései azt mutatják, Jourová képtelen arra, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon a tagállamok jogállamisággal kapcsolatos kérdéseivel foglalkozni.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, Brüsszel 2020. május 14. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A képviselő hozzátette, hogy hosszú évek óta politikai és ideológiai hidegháborút folytatnak egyes uniós intézmények a tagállamok ellen.

Mindez rombolja az Európai Unió egységét.

Vera Jourová a hétvégén szintet lépett a tagállamokkal folytatott háborúskodásban, amikor kijelentette, hogy Magyarország "beteg demokrácia", illetve a magyar polgárok "nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak".

"A biztos nyilatkozata durva politikai és ideológia támadás egy egyenjogú és egyenrangú tagállam ellen, ami nem maradhat következmények nélkül" – húzta alá a képviselő. "Ezért a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja sürgőségi kérdéssel fordul Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, melyben

- áll a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.