Müller Cecília: Több új lehetőség van a tesztelésre

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz
Vágólapra másolva!
Összehasonlító klinikai vizsgálatot végeznek, hogy a gyorstesztek felhasználhatók-e megfelelően a diagnosztikában, de a PCR-teszteket tekintik továbbra is elsődlegesnek és a kapacitásnövelés érdekében jelenleg is folyamatban van működési engedélyek kiadása, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, október 20-tól lesz a háziorvosoknál az ingyenes influenzaoltás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában a maszkviselés szabályainak megszegése miatt 42 alkalommal intézkedett a rendőrség - mondta Gál Kristóf. 12-szer azért, mert tömegközlekedési eszközön nem viselték a maszkot, a többi eset más zárt helyen történt. Minden esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

A nyitvatartási szabályok miatt nyolc esetben tettek feljelentést.

Az átutazási szabályok miatt 53 esetben léptek fel – mondta Gál Kristóf. Jelenleg több mint húszezer ember van hatósági karanténban, több mint 10 ezer esetben a helyszínen ellenőriztek a rendőrök, de csak 24 esetben kellett intézkedniük – mondta az ORFK szóvivője, és közölte, hogy

3056 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában.

932 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 21 beteg, a halottak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a friss adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília elmondta, hogy továbbra is többségben vannak a tünetmentes koronavírusos betegek, mint azok, akiknek tünetei vannak. Minden esetben volt alapbetegsége a szerdán meghalt embereknek - mondta az országos tisztifőorvos.

A második hullám felfelé tartó szakaszában vagyunk.

Több európai országban már kapacitáshiány jelentkezett, ezért gyors és pontosabb adatszolgáltatásra kérték a kórházakat. Járványügyi készültség van az országban, minden forgatókönyvre fel vannak készülve.

A betegek fogadására kijelölt intézményekben növelték a kapacitást,

ezért a kirendelések is folyamatban vannak.

Lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, az első lépcsőben van, amelyik már teljes kapacitással működik. Ha elérik a kapacitás 80 százalékát, akkor lépnek be a másodlagos kör intézményei.

Alapelv, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentrálják az ellátást, egyrészt az erőforrások központosítása, másrészt a fertőzés megakadályozása érdekében.

Eddig 786 dolgozót vezényeltek át 72 intézményből 12 központba. Elsősorban belgyógyászati orvosokat és ápolókat érint az átvezénylés – mondta Müller Cecília.

Tovább vizsgálják a szennyvízmintákat, most stagnál a vírus örökítőanyag-szintje, ezért 4-10 napon belül nem várható erőteljes növekedés. Ez bizakodásra okot adó hír Müller Cecília szerint, mert azok is benne vannak ebben a mintában, akik tünetmentesek.

A tesztelést folytatják, újabb laboratóriumokat jelölnek ki, 792 ezer felett van az elvégzett PCR-tesztek száma. Ki akarják egészíteni a gyorstesztekkel, attól függően, hogy mit hoznak a tapasztalatok. Egyelőre zajlanak az összehasonlító tesztek, utána döntenek az alkalmazásukról a diagnosztikában. Ha több mint 90 százalékban egyezik, akkor a gyorstesztek jól felhasználhatók - tette hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségből visszatérő gyerekek visszafogadására különösen figyeljenek oda a pedagógusok, ne közösítsék ki ezek a gyerekeket.

Október 20-ától lehet a háziorvosoknál igényelni az ingyenes influenzaoltást

- jelentette be Müller Cecília.

Kétféle oltóanyag lesz, az egyik a hat és 35 hónapos közötti gyerekeknek, a másik pedig a felnőtteknek. 3-12 éves kor között az oltóanyag felét kell alkalmazni, az idősebbeknél a teljes adagot kell beadni.
Az ajánlás maradt a régi,

a veszélyeztetett csoportoknak mindenképpen érdemes kérni az oltást.

Fél éves kor alatt nem ajánlják a védőoltást.