A New York Times újságírójának nem tetszett a V4NA bejegyzése, és szidni kezdte Magyarországot és Lengyelországot

RAU, Zbigniew ; SZIJJÁRTÓ Péter
Varsó, 2020. október 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én. MTI/KKM/Király Márton
Vágólapra másolva!
A New York Times újságírója, Matina Stevis-Gridneff nemrég Twitteren reagált a V4NA egyik bejegyzésére, amelyben Magyarországot és Lengyelországot bírálta, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban kijelentette, hogy a két országot nem lehet zsarolni az uniós forrásokkal.
Vágólapra másolva!

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Varsóban tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, ahol a két fél megerősítette azon álláspontját, miszerint az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat jelentenek.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Varsót és Budapestet zsarolással megpróbálják rávenni arra, hogy akár migrációs politikájukat, akár más politikájukat megváltoztassák.

A lengyel külügyminiszterrel abban is megegyeztek, hogy a két ország elutasítja az Európai Bizottság új menekültügyi paktumát, amely a tárcavezető szerint ugyanazt az elvet képviseli, mint amit a bizottság az elmúlt öt esztendőben képviselt, és "ugyanazokat a hibákat ismétli meg, amelyek miatt az EU-nak az elmúlt években sok veszéllyel kellett szembenéznie".

A javasolt paktum "ugyanúgy előírná az új letelepedési kvótát, csak egy erőltetett nyelvtani kísérletet hajt végre annak érdekében, hogy másnak nevezze" - fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve: hiába hívják a kvótát "szponzorált visszatérítésnek", az ugyanúgy kötelező letelepítési kvótát jelent.

Forrás: Twitter

Minderről a V4NA hírügynökség is beszámolt, ezzel kapcsolatban pedig a Twitterre is bejegyzést tettek közzé, amelyben idézik, hogy Magyarország és Lengyelország nem enged a zsarolásnak, valamint idézik Szijjártó Péter szavait is.

A bejegyzés Matina Stevis-Gridneff, a New York Times újságírója figyelmét is felkeltette, aki megragadta a lehetőséget arra, hogy Twitteren keresztül is szidja a két országot. Stevis-Gridneff megosztotta a V4NA bejegyzését,

amelyhez saját kommentet is írt, miszerint Lengyelország és Magyarország "nem lesznek zsarolva, hiszen ők maguk a zsarolók".

Az újságíró tehát azt kifogásolja, hogy két szuverén állam nem változtat saját belügyein a migránskérdésben, valamint az sem tetszik neki, hogy Lengyelország és Magyarország hozzá akar jutni azokhoz az uniós forrásokhoz, amely megilleti őket, hiszen a két ország hozzájárul az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez.